• ABBA-museet i Stockholm blev "Publikens favorit"

ABBA-museet blir "Publikens favorit" i Glasprisets webbomröstning

Glaspriset 2018

2018-04-12 17:52

Idag tillkännagavs vilket projekt som vann Glaspriset 2018. Det blev det skimrande kontorshuset Umestan 12, i Umeå. På Glasbranschföreningens webbplats har det de senaste veckorna pågått en omröstning där alla besökare har kunnat rösta på sitt favoritprojekt. Vinnare av online-omröstningen blev ABBA-museet i Stockholm som fick ihop hela 355 av det totala antalet 1 315 röster.

- Det är verkligen roligt att ABBA-museet fick publikens pris, säger Ante Kedzo, projektledare på Fasadglas Bäcklin AB, som varit glasentreprenör för projektet och som själv anser att det blev ett väldigt fint resultat.

- Det som gör den här inglasade utegården speciell är framför allt transparensen. Allt är gjort i glas, med bärande balkar och väggar i glas. Det är väldigt lite profil och mycket glas, vilket ger ett ”cleant” utseende som jag gillar. Det blir inte så mycket mönster i fasaden och därmed lättare att vila ögat. Det blir trivsamt helt enkelt, säger Ante Kedzo.  

Det var hösten 2016 som ABBA-museets ägare tillsammans med Tengbom arkitekter kom till Fasadglas för att diskutera ett nytt projekt. Man ville bygga ut Pop-House Hotell och ABBA-museet på Djurgården med en glasad eventdel. Tidplanen var kort och hela projektet skulle vara klart till Eurovision Song Contest, som hölls i Stockholm i maj 2016.

Resultatet blev en glasad eventbyggnad bestående av ett flytande tätt tak kringgärdat av ett bakåtlutande glastak som på två sidor ansluter till helglasade fasadpartier. Varken bärande stålstomme eller profilsystem har använts, utan fasader och tak har gjorts så transparenta som möjligt med hjälp av glasbalkar och glaspelare. Systemvalet blev Fasadglas’ structural-glazing-system FG Lightwall, där glasen limmas mot stålbalkarna, vilka ansluts till varandra med rostfria beslag.
 

FAKTA ABBA-museet

Byggherre: Pophouse Property AB
Arkitekt: Tengbom
Glasentreprenör: Fasadglas Bäcklin AB
Glasleverantör: Klaasimeister,Tambest och FSG
Byggsystem: Bärande glasbalkar, SP 5700

Fler bilder på projektet

Skriv ut sidan