Branschens nya mästare

2017-02-15 14:50

Under 2016 var det nio gesäller inom glasmästeriyrket och två inom konstinramaryrket som gick mästarutbildningen i Leksand och som alltså numera kan titulera sig mästare. I år är det redan åtta anmälda från branschen.

– Det här är väldigt positivt för vår bransch och jag hoppas att det är en trend som håller vi sig, säger Joakim Länder på Glasbranschföreningen, som bland annat ansvarar för yrkesprovet i glasmästeriyrket.

Joakim framhåller tre anledningar som han tror ligger bakom intresset för utbildningen.

– Dels tror jag att ryktet om att det är en väldigt bra utbildning har börjat sprida sig i branschen, dels tror jag att allt fler förstår värdet av att kunna dokumentera och validera sina kunskaper och så tror jag att det beror på att GBF har informerat mycket om både gesäll- och mästarbrev de senaste åren. 

En av de nyexaminerade mästarna i branschen är Lars Ekblom på Ryds Glas. Han är väldigt nöjd med utbildningen och säger sig varmt kunna rekommendera den till kollegor i branschen.

– Jag tycker verkligen att den är jättebra. Dels är kvaliteten på utbildningen hög och dels knöt jag många nya kontakter som jag har stor glädje av, säger Lars.

– Jag vill framför allt lyfta fram en föreläsning i ledarskap, som jag tog extra stort intryck av. Vi fick också en hel del bra praktiska övningar, som man kan dra nytta av i vardagen. Nu gäller det bara att inte falla tillbaka i gamla rutiner. Hur som helst vet jag att kunskapen finns där, och det är en trygghet, tillägger han.

Lars förklarar att mästarutbildningen är densamma för alla hantverksyrken, vilket innebär att man genom utbildningen får viss insyn i helt andra verksamhetsområden än det egna, något han personligen tyckte är väldigt spännande.

– Utbildningen startar med en helg i Leksand, där man får träffa alla andra som går utbildningen. Sedan är det en tio veckors distansutbildning, säger Lars.

Liksom Joakim Länder tycker Lars Ekblom att det är oerhört positivt för branschen att det är allt fler som vill bli både gesäller och mästare.

–  Jag tror att ryktet om att den nya mästarutbildningen är väldigt bra har börjat sprida sig i branschen och att allt fler ser värdet av att kunna visa upp ett kvitto på sin kompetens. Jag märker att många blir intresserade av att veta mer när de får höra att jag gått utbildningen. Sedan gäller det att komma till skott och anmäla sig också, uppmanar Lars.  

Att ett mästarbrev för med sig yrkesstolthet är något Lars kan intyga:

- Nu kan jag verkligen kalla mig glasmästare i ordets rätta bemärkelse, det ger rejäl stolthet!

Skriv ut sidan