• Foto: Karlsson & Dahl

Glas utmanar traditionella material i inredningen

2018-06-04 14:26

Att använda glas som inredningsmaterial i bostaden ökar. I takt med att glas kan bearbetas på många olika sätt, både för säkerhet, funktion och design, upptäcker alltfler bostadsägare att glas kan tillföra bostaden nya dimensioner – inte minst genom att skärma av utan att krympa volymer.

För Marcus Nyström på Erikssons Glas är inredningsglas en väsentlig del av verksamheten. Och då handlar det om glas till kök och badrum, som mellanvägar, med speglar eller i räcken och till uterum.

Marcus Nyström– Jo, det har ökat betydligt. Och med härdade och laminerade glas är säkerheten i bostaden inget problem över huvudtaget. Man kan vara trygg med att glaset i duschväggen, köksbänken, mellanväggen med mera håller. Skulle det mot all förmodan ändå ske sådan åverkan att det går sönder blir det tack vare härdning och laminering minimal risk för skärskador, säger han. 

Kombinera vision och funktion
Som glasmästare med inredningsuppdrag blir det för Marcus i regel diskussioner med både arkitekt och bostadsägare om utformning och användning.

– Arkitekten har ju oftast en designvision om slutresultatet och bostadsägaren har inte alltid koll på den funktionella biten. Så visst har vi en viktig roll här att både realisera visionen och att se till att funktionen säkerställs så att kunden blir nöjd med båda delarna.

Marcus Nyström har därför i ett stort antal projekt fått uppfinna speciallösningar för att det ska bli ett resultat som alla blir nöjda med.

– Det kan handla om hur man kombinerar frostat glas med tonat glas i en härdningsprocess, eller arbetar med aluminium istället för stål i en look-a-like-konstruktion. Det gör faktiskt jobbet både mer komplicerat, men samtidigt väldigt roligt. Här är vi en väsentlig del i skapandet både i att söka och komma på unika lösningar.

Trendiga glasväggar
Trenden med glasväggar är här för att stanna, tror Marcus Nyström, och mest populärt just nu är de industriinspirerade väggarna i svart metall och glas. Att inreda med glasvägg är både snyggt, praktiskt och funktionellt. Men hur går man tillväga, är det något särskilt man bör tänka på.

En glasvägg är inte bara en snygg detalj i hemmet, det är även ett praktiskt sätt att kunna avgränsa – men samtidigt öppna upp – ett rum.

Större efterfrågan
– Vi märker av en större efterfrågan. Rumsavdelare i industriell design, innerdörrar, duschväggar och inomhusfönster är det många kunder som frågar efter, många av våra kunder har en bostad med öppen planlösning, men vill kunna stänga om sig och samtidigt se igenom, säger Marcus Nyström.

Glasväggarna tillverkas i aluminium och kan fås i olika kulörer, men Marcus noterar att mattsvart är det som de flesta önskar.

– Det är inte bara kulören på aluminiumet vi kan anpassa, även glaset kan tillverkas i olika varianter - klart, frostat, printat, screentryck, spegelglas eller mönster och färgtoner. Här är valmöjligheterna faktiskt enorma, intygar säger Marcus Nyström, vars företag levererar alla produkter måttbeställda och anpassade helt efter kundens behov och önskemål. Rumsavdelaren fästs i den befintliga väggen, taket eller golvet och anpassas helt efter rummets förutsättningar.

– Allt utformas efter hur bostaden ser ut, är byggd och sedan monteras det på ett passande sätt därefter, säger han.

– Eftersom vi gör allt måttbeställt påverkar flera faktorer priset, till exempel val av glas, utseende på spröjs, storlek på väggar, dörrar, handtag och dörrtrycken, säger Marcus.

Text: Mikael Ödesjö

Glas i inredning

Skriv ut sidan