Glasräcke gör Svampen säker

2015-09-03 16:51

Det välkända vattentornet Svampen i Örebro har fått glasräcke runt terrassen längst upp i tornet. Ett glasräcke med samma lutning utåt som underdelen på tornets ”hatt”.

Efter en temporär lösning med näträcke runt terrassen uppe på det välkända vattentornet Svampen i Örebro har Rewot i sommar levererat och monterat ett glasräcke i ytterkanten.

- Vi har tillverkat konsoler som vi ställt en u-profil på. I u-profilen monterade vi 2 x 10 mm slipade härdade optiskt vita glas. I tillägg 1,52 Sentryglass SGP (stormfolie) samt dubbelsidig självrengörande beläggning, berättar Per Gustavsson på Rewot.

Han och kollegorna har haft en grannlaga uppgift med projektet, allt ifrån att hissa upp konsuler, profiler och glas till att anpassa hela montaget till tornets cirkelform.

- Men trots ganska bistert väder har vi lyckats väl och nu har restauranggäster och utsiktsbesökare en betydligt bättre möjlighet att blicka ut över stan och dess omnejd, säger han.

Fakta om Svampen i Örebro

Huvudentreprenör: NCC

Underleverantör: Av räcke, glas samt montage - Rewot AB, Arboga

Glasrådgivare: ACC

Glasleverantör: Uniglas AB

Bakgrund: Vattentornet Svampen är en av staden Örebros viktigaste symboler och räknas idag som en av landets mest betydelsefulla byggnadsverk från sin tid. Svampen byggdes under mitten av 1950-talet och används fortfarande som vattentorn. Den är även ett populärt utflyktsmål med oslagbar utsikt över staden Örebro med omnejd.

Vattentornet Svampen byggdes under åren 1954 och 1958 efter ritningar av Sune Lindström och Poul Kyhl vid AB Vattenbyggnadsbyrån. Det 58 meter höga vattentornet var nydanande både till form och konstruktion och uppfördes med en för sin tid unik betonggjutningsteknik. Hatten byggdes först nere på marken och hissades sedan upp i luften allt eftersom foten byggdes. Grunden till vattentornet sprängdes ner 10 meter i det massiva berget och kompletterades av förstärkningar ytterligare 20 meter ner i berget.

Foto: Rewot och Wikipedia

Skriv ut sidan