• Vårens varierande temperaturskillnader gör att en skadad ruta kan spricka - laga stenskottet i tid

Laga stenskottet - slipp byta rutan när skadan spricker

2017-05-16 09:02

Vårens varierande temperaturskillnader, mellan soliga dagar och kalla nätter, gör att en redan skadad vindruta kan spricka till följd av spänningar som uppstår i glaset. Lösningen på problemet är att laga stenskottet, så snart skadan uppstår.

– Genom att laga stenskottet direkt slipper man byta hela rutan, när den så småningom spricker. Många känner inte till att man kan laga ett stenskott, men det kan man. Förutsatt att det inte är för stort om det är placerat i förarens direkta siktfält, säger Bernt Jonasson, utbildnings- och teknikansvarig på Auktoriserat Bilglasmästeri, som menar att om man skyddar skadan mot fukt och smuts ökar chanserna för att den går att reparera.

– Det man ska göra är att sätta en transparent tejp över stenskottet så snart det uppstår. Då hindrar man smuts och fukt från att komma in i skadan. Det bästa är att använda stenskottstejp som kan hämtas på närmaste auktoriserat bilglasmästeri. Går det inte att få tag på stenskottstejp kan man använda vanlig kontorstejp, det är bättre än inget, säger Bernt Jonasson.

Bernt Jonasson uppmanar alla som behöver byta sin vindruta att vara uppmärksam på att bytet går korrekt till.

– När man byter en vindruta är det oerhört viktigt att man följer bilfabrikantens reparationsmanualer och att man använder rätt material, lim och härdningstid. Vänder man sig till ett auktoriserat bilglasmästeri kan man vara säker på att alla krav uppfylls och att bilen är lika säker efter reparation som innan, säger Bernt Jonasson.

Hitta auktoriserat bilglasmästeri nära dig – på www.bilglasmasteri.se

Skriv ut sidan