Stina och Filip visar glasteknikeryrket på Yrkes-SM

25-27 april

2018-04-26 14:07

Just nu pågår Yrkes-SM i Uppsala. Under tre intensiva dagar bjuds skolor och allmänhet in att gratis besöka det över 25 000 kvm stora evenemanget för att få möjlighet att titta, fråga och själva få prova på olika yrken, däribland glasteknikeryrket.

Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar tävlar mot varandra inom ett 50-tal olika yrken. Utöver de svenska mästerskapen visas även andra yrken upp, där glasteknikeryrket är uppvisningsyrke för första gången.

I Glasbranschföreningens monter finns Stina Nygren från Glasmästeriet i Umeå och Filip Eriksson från Selins Glasmästeri i Sandviken, för att demonstrera några av glasteknikerns arbetsuppgifter och svara på besökarnas frågor om yrket. De utbildar sig båda till glasmästeritekniker, Stina som traditionell lärling och Filip som gymnasieelev inom bygg- och anläggning.

- Jag tycker att det är jätteroligt att vara här på Yrkes-SM. Dels är det kul att se alla andra yrken som visas upp, men framför allt är det roligt att få visa upp det som jag brinner för och tycker om att arbeta med, berättar Stina Nygren, som menar att det bästa med glasteknikeryrket är variationen i arbetsuppgifterna.

- På det glasmästeri där jag jobbar har vi många olika verksamhetsområden. Vi arbetar exempelvis fönsterrenovering och reparationer, bilglasarbeten, inglasningar, plaster och speglar mm, så det är stor variation på dagarna. Vi gör en hel del mindre jobb åt kunder, vilket jag gillar, eftersom man får se hur kunden blir nöjd och då känner man sig själv också nöjd. Tiden går snabbt när jag är på jobbet, en vecka känns faktiskt inte som en vecka.

Stina hoppas att hennes medverkan under evenemanget ska bidra till att få fler tjejer att bli intresserade av glasbranschen och glasteknikeryrket.

- Det är ett eget mål jag har med min medverkan här på Yrkes-SM. Jag vet att många tjejer tror att det är ett tungt yrke som kräver mycket muskelstyrka, men så är det inte. Det är lika viktigt för alla att planera sina lyft och att använda de hjälpmedel som finns på rätt sätt, och gör man det har muskelstyrka ingen större betydelse, säger hon.

Glasbranschföreningens monter hittar du i Relitahallen i avdelningen som hör till Construction Skills.
Tack till våra sponsorer som hjälpt oss med montern: Shüco, Starke Arvid, Tannefors glas, Bohle, Martin G Anderson, RISE Glas och Rydsglas i Vingåker & Katrineholm.

Skriv ut sidan