Glaspriset - vinnare och hedersomnämnda

För att uppmärksamma glas i byggandet delar Glasbranschföreningen ut Glaspriset. Priset går till Sveriges bästa glasbyggnadsprojekt utfört av svensk metall- och glasentreprenör och delas ut vartannat år. Bedömningen baseras utifrån kriterierna arkitektur – funktion – innovation.

Glaspriset 2020

Regionens hus, Göteborg

Byggherre: Västfastigheter
Arkitekt: White Arkitekter
Glasentreprenör: UPB
Glasleverantör: Saint-Gobain, screentryck av Glassbel
Byggsystem: Glas i fasad: Wicona
Invändiga partier: Wicona, Moelven

Motivering: Bergslagbanans gamla stationshus strax norr om Göteborgs centralstation har renoverats och tillsammans med ett magnifikt tillägg, omvandlats till nya lokaler för Västra Götalandsregionens administration. Genom den gamla stationsbyggnadens huvudentré leds besökare via små länkbyggnader av glas och spegelglas (klädda med ett solskyddande kopparfärgat metallskikt), till tre nya kontorskroppar också helt i glas, varav den västra reser sig femton våningar över spårområdet och bildar ett nytt landmärke. De nya kontorslokalerna har extremt låg energianvändning. De helglasade fasaderna har täta horisontella fönsterband med solskyddsglas. Mellan de horisontella fönsterbanden löper täta glasband med screentryck i ett pixelmönster i tre lager; pärlemor för skimmer; vitt som bakgrund och ljusreflektor; mörkgrönt för kulör och toning. Varje glasband har en egen täthetsgradering på vägen upp mot den vita överdelen. Den gröna kulören är fint avstämd mot stationsbyggnadens koppartak. Och de små länkbyggnaderna ger associationer till järnvägsvagnar. Sammantaget ett mycket imponerande projekt som utvecklar den samtida glasarkitekturen på ett innovativt och självständigt sätt.

Läs mer om projektet och ladda hem pressmaterial

Hedersomnämnande

Dungen - Tullverkets nya kontorshus i Malmö

Byggherre: Wihlborgs Fastigheter AB
Arkitekt: FOJAB Arkitekter AB
Glasentreprenör: UBA Glas & Fasad AB
Glasleverantör: AGC Interpane
Byggsystem: Schüco FWS 50

Motivering: Den nya kontorsbyggnaden för Tullverket i Hyllie, är ett bokstavligen lysande exempel på hur många rumsliga kvaliteter som kan erhållas med beprövad glasteknik och ett ekonomiskt hållbart tänkande. Ett stort glasatrium är placerat mot norr för att undvika överhettning och för att ta in ett behagligt norrljus långt in i kontorslokalerna. Det stora glashörnet blir ett motiv i staden - skickligt placerat i fonden av Arénagatan. Spänger och gångbroar sträcker sig över den lummiga innegården och låter personalen ta del av det grönskande glasrummet.

Glaspriset 2018

Umestan 12, Umeå

Byggherre: Lerstenen
Arkitekt: Wingårdhs
Glasentreprenör: UPB AS
Byggsystem: Miljöbyggnad guld
Glasleverantör: Pal-Klaas AS

Motivering: Som en del i Umeås ambitiösa satsning på arkitektur och stadsutveckling, har en ny kontorsbyggnad av skimrande glas uppförts i regementsområdets företagspark. Kring en överbelyst atriumgård är kontorsrum placerade med fin utsikt över centrala Umeå. Den miljöguldklassade byggnaden har en dubbelglasfasad där det yttre glasskiktet hänger från meterlånga konsoler, för att undvika köldbryggor. Glaset har svart screentryck inåt och orangebrunt tryck utåt. Detta möjliggör solskydd, insynsskydd och full utblick. De två fasadskiktens uttryck varierar under dagen. I dagsljus reflekterar den minimalistiska och precisa glasvolymen omgivningen – och när mörkret faller sprider byggnaden ett varmt, diffuserat och drömskt ljus.

Hedersomnämnade

Biomedicum, Stockholm

Byggherre: Akademiska hus AB
Arkitekt: Berg Arkitektkontor AB /Arkitektfirmaet C.F. MØLLER AS
Glasentreprenör: Fasadglas Bäcklin AB
Byggsystem: -
Glasleverantör: Saint-Gobain Glass och AGC Glass

Motivering: Akademiska Hus och Karolinska Institutet inviger i år ett av Europas största forskningslaboratorier i Solna. Hela anläggningen präglas av dagsljus, öppenhet, transparens och samverkan. Den funktionella och strikta exteriören har en dubbelglasfasad med ett veckat ytterskikt. De olika ljusa laboratoriedelarna är rationellt grupperade kring en hög ljusgård. Trapphallens hushöga bakifrån belysta fondvägg, har utförts av munblåst glas med vackra skiftningar.

Glaspriset 2016

Johanneberg Science Park, Göteborg

Byggherre: Chalmersfastigheter
Arkitekt: White Arkitekter
Glasentreprenör: Metus
Profilleverantör: Schüco
Byggsystem: Prefabricerad elementfasad samt structural glazing
Glasleverantör: Saint Gobain

Motivering: Två sammanlänkade kontorshus (i grunden ganska vanliga med mörka kärnor för kommunikation, service och teknik omgivna av ljusa öppna kontorsytor) är Samhällsbyggnadssektorns nya mötesplats på Chalmers Tekniska Högskola. Det enkla grundkonceptet har utvecklats till en fantastisk glasbyggnad som med stor precision och konstnärlighet på olika sätt utnyttjar glasets tekniska, funktionella och estetiska egenskaper. De böljande svarta och gyllene glasfasaderna binds samman i bryggor av spegelglas vilket skapar ett fyrverkeri av komplexa speglingar; en illusionskonst på högsta nivå.

Hedersomnämnade

Mölle by the Sea

Byggherre: -
Arkitekt: Elding Oscarson genom Jonas Elding, Johan Oscarson, Yuko Maki, Gustaf Karlsson
Glasentreprenör: Architectural Solutions, Torgny Fernegård
Byggsystem: Panoramah, Wicona
Glasleverantör: Thiele Glas

Motivering:Till Mölles stolta byggnadshistoria fylld av experimentlusta och exotism, sällar sig en ny privatbostad delaktig i en samtida japansk arkitekturdiskussion men samtidigt väl förankrad i en nordisk kontext. En treklöverliknande planform skapar intressanta förhållanden mellan olika uterum där entréplanets glasfasader utvidgar interiören att innefatta trädgård och stenmurar. Byggnaden med dess vackra och finurliga glasdetaljer är ett fint exempel på hur teknisk och arkitektonisk kunskap idag ofta ambitiöst utvecklas i mindre privata projekt.

Glaspriset 2014

Kv Provisorn 4 (Jarlahuset), stockholm

Byggherre: Fastighets AB Probitas
Arkitekt: Aros Arkitekter AB
Glasentreprenör: Fasadglas Bäcklin AB
Byggsystem: FG LightWall
Glasleverantör: Guardian

Motivering: Ett kvartersstort anonymt kontorshus på Norrmalm i Stockholm har renoverats och byggts om på ett sätt som knappt syns utifrån. Men träder man in i dess inre så väntar en häpnadsväckande upplevelse; istället för standardiserade kontorslokaler med mörka korridorer och fönstergluggar så möts man av en organiskt utformad innergård helt i glas, gestaltad och monterad med mycket stor precision. Ett tydligt och enkelt koncept som till fullo utnyttjar glasets möjlighet att med relativt enkla medel kvalitativt utveckla en konventionell fastighet och ge den betydande mervärden.

Hedersomnämnade

Slupsljulet Kv Grönland, Stockholm

Byggherre: Oaxen Krog AB
Arkitekt: Fahlander Arkitekter AB och AB Agneta Pettersson
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem
Byggsystem: SG-LInk, SG-Distance, SG-Light
Glasleverantör: Guardian

Motivering: Oaxen Krog AB:s etablering vid Beckholmsbron i Stockholm har varit efterlängtad. Inte nog med att Djurgården fått en krog med stjärnstatus – det fallfärdiga Slupskjulet vid Djurgårdsvarvet har återuppstått i en ny form som på ett vackert sätt uttolkar varvets historia och atmosfär. Restaurangen har redan från start en tidlös och trivsam karaktär - en smal hög matsal med en till synes enkel men mycket praktiskt utformad glasfasad mot varvsplanen. Glasväggen tillgodoser flera olika funktionskrav vad gäller inneklimat, energi, solskydd, flexibilitet och mänsklig interaktion.

Glaspriset 2012

Station Triangeln, Malmö

Byggherre: Citytunneln Projektet/Malmö Stad
Arkitekt: Sweco/KHRAS
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem AB

Motivering: Det stora Citytunnelprojektet i Malmö har resulterat i tre nya tågstationer. Glasprisjuryn premierar i år Station Triangeln - ett demokratiskt, monumentalt och mycket vackert offentligt rum som låter dagsljuset flöda ner till perrongerna genom sinnrikt fribärande stålkonstruktioner klädda med triangulära plana glas. På kvällen lyser de runda droppformade entréhallarna som stora lyktor i mörkret. Den mycket precisa konstruktionen möjliggör fria spännvidder på upp till 18 meter med en stomhöjd på endast 60 mm.

Hedersomnämnanden:

Victoria Tower – Stockholm


Byggherre: AB Invest A/S
Arkitekt: Wingårdh Arkietektkontor AB
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem AB

Motivering: Glasprisjuryn ger ett av årets hedersomnämnande till Victoria Tower i Kista. Det nya himmelsskimrande höghuset med hotell, konferensanläggningar och kontor - har blivit ett nytt viktigt vertikalt landmärke med stark skulptural verkan. Fasaderna är uppbyggda av triangulära, reflekterande isolerglas färgade i brons, silver och guld. Tornet har en egen stark identitet och byter skepnad efter väderlek och tid på dygnet.

Kungsbrohuset – Stockholm


Byggherre: Jernhusen
Arkitekt: Strategisk Arkitektur
Glasentreprenör: Fasadglas Becklin AB

Motivering: Bredvid Centralstationen i Stockholm har ett nytt vackert kontorshus i glas uppförts, som är ett av de mest klimatsmarta och energieffektiva projekt som genomförts i Sverige. Glasprisjuryn ger ett av årets hedersomnämnande till Kungsbrohuset för dess innovativa dubbelskalsfasader och dess olika lösningar vilka möjliggör ett stort inflöde av dagsljus och samtidigt klarar problemen med överhettning och energikrävande kylning

Glaspriset 2010

K:Fem Modevaruhus, Vällingby

Byggherre: Svenska Bostäder
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor AB
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem AB

Motivering: Glasprisjuryn har i år valt att premiera en byggnad som med både humor och stor konstnärlig skicklighet utnyttjat glasets många uttrycksmedel för att skapa ett nytt modevaruhus med stark identitet och elegans. Glasarkitekturen har utvecklats starkt i Sverige under de senaste tio åren och många lösningar har kopierats och upprepats, men i utformningen av K:Fem drivs utvecklingen framåt på ett innovativt och självständigt sätt. Varuhuset präglas av lätthet och refererar till rött siden, vita spetsar och vattendis. Ett tema är förskjutningen från opakt till transparent glas, som både speglar och har djup. Ett annat viktigt uttrycksmedel är den skickligt genomförda ljussättningen, inte minst av det karaktäristiska utskjutande takets undersida.

Hedersomnämnande:

Entré Malmö

Byggherre: TK development Sweden Holding AB
Arkitekt: FOJAB Arkitekter
Glasentreprenör: Kortedala Glasmästeri AB

Motivering: En ny shoppinggalleria vid infarten till Malmö har gestaltats på ett enkelt men innovativt sätt. Stående u-profilglas i längder upp till 3,9 meter och med ledade punktfästen kontrasterar mot genomsiktliga glasytor och täta partier. Byggnadens uttryck refererar till holländsk glasarkitektur och har inspirerats av Malmös ambitiösa urbana belysningsprogram. Byggnadens olika glasskikt kombinerat med en föränderlig belysning, vänder sig till förbipasserande trafikanter och berikar på ett elegant sätt en torftig trafikled.

Glaspriset 2008

Rica Talk Hotel, Älvsjö

Byggherre: Mässfastigheter AB
Arkitekt: Rosenbergs Arkitekter AB
Glasentreprenör: Fasadglas Bäcklin

Motivering: I skapandet av hotellbyggnaden har man mycket skickligt utnyttjat glasets potential för att maximera variation och differentiering i byggnadskroppens uttryck. Reflexion, skuggning, transparens, spegling, mönsterverkan, glans, föränderlighet, ljusfärg och ljusintensitet ingår i hotellets repertoar för att skapa en känsla av fest. Gestaltningen präglas samtidigt av en resurssnål och miljövänlig lösning med några få tekniskt vällösta grundelement som kan varieras i det oändliga. Det nya hotellets screentryckta glaspartier samspelar elegant med omgivande naturanodiserad aluminiumplåt.

Hedersomnämnande:

Köksbyggnad Borgholms Slott

Byggherre: Statens Fastighetsverk
Arkitekt: Erik Wikerstål Arkitekter AB
Glasentreprenör: Preconal Fasad AB

Motivering: En ny fristående köksmodul i ett av slottsruinens taklösa utrymmen, har gestaltats med ett klassiskt enkelt grepp. Det nya rummet vilar på liggande betongbalkar direkt på gruset och har utvändigt klätts med svarta glasskivor som med dov skärpa speglar den omgivande ruinen och himlen. Trots tilläggets abstrakta och immateriella ambitioner, används glaset även för att uttrycka tidlös tektonisk elegans. Kontrastverkan mellan vittrande murverk och blankt fasadglas framstår som både tydlig och lekfull utan att för den skull ”överhistorisera” ruinen.

Glaspriset 2006:

Kv Smeden 1, Solna Business Park

Byggherre: Fabege AB
Arkitekt: Roman Arkitekter, WSP Arkitektur
Glasentreprenör: Fasadglas Bäcklin

Motivering: Glasprisjuryn har premierat ett bidrag som med enkla medel transformerat en problematisk kontors- och industrifastighet från 70-talet till ett flexibelt handelshus med stark identitet och föränderligt uttryck. Den befintliga huvudfasaden har kompletterats med ett yttre glasskikt med små vinkelförskjutningar, och med en nyskapande fasadbelysning nattetid som utnyttjar glasets potential. Ombyggnadsprojektet är ett innovativt exempel på hur man med modern glasteknik kan åstadkomma mycket stora funktionella förbättringar med relativt begränsade materiella insatser.

Hedersomnämnande 1:

Södertörns Högskolebibliotek

Byggherre: Stiftelsen Clara
Arkitekt: Malmström & Edström Arkitektkontor AB
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem

Motivering: En stor rektangulär planform är utgångspunkten i en ny biblioteksbyggnad som på ett subtilt och differentierat sätt utnyttjar glasets alla möjligheter att åstadkomma en mängd olika ljusinfall med stora poetiska kvaliteter. Den stora glasbyggnadens exteriör är i sin kontext mycket genomarbetad; både sammansatt och behärskad. Arkitekturen är öppen utan att bli tråkig och odefinierad. Glaset används för att upplösa rumsliga gränser.

Hedersomnämnande 2:

Flyinge Kungsgård

Byggherre: Flyinge AB

Arkitekt: AIX Arkitekter
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem

Motivering: Flyinges nybyggda inomhusridbana är en klassisk ridhusbyggnad där traditionell byggnadsteknik kombinerats med modern glasteknologi. Resultatet är enkelt och tidlöst. Den vackra fribärande takkonstruktionen skapar ett svävande rum med öppenhet genom olika typer av glas mot den omgivande parken.

Glaspriset 2004

Postens nya huvudkontor, Solna

Byggherre: AP Fastigheter

Arkitekt: BSK Arkitekter
Glasentreprenör: Trosa Glas

Motivering: Postens nya huvudkontor – ”Think Tank” – är en idérik byggnad med stark identitet som väl samspelar med landskapet och Postens intilliggande terminal vid Tomteboda. Efter en internationell arkitekttävling premierades och genomfördes detta projekt, som med hög prefabriceringsgrad uppförts under kort tid och resulterat i en byggnad med arkitektoniskt hög valör. Byggnaden präglas av mångfald och rikedom i uttryck; ett integrerat solskydd ger fasaden ett spännande och variationsrikt mönster. Juryn vill även framhålla projektets välstuderade anpassning till byggandets toleransbehov, samt dess differentierade användning av glasets möjligheter i en klimatskärm med låga energiförluster och litet kylbehov. Den inspirerande innemiljön kännetecknas av flexibilitet, kommunikation och öppenhet i ett av dagsljus flödande landskap.

Hedersomnämnande 1

JCs huvudkontor, Mölnlycke

Byggherre: Drott/Wallenstam
Arkitekt: White Arkitekter
Glasentreprenör: FlexFasader

Motivering: JCs huvudkontor har en arkitektonisk särprägel som signalerar positiv företagsidentitet och utgör i sitt sammanhang ett nytt landmärke, präglat av elegans och lätthet. Innemiljön tar upp och förmedlar dagsljuset och skapar öppenhet med hjälp av glasets många möjligheter samt erbjuder funktionalitet och flexibilitet. Solavskärmningen har på ett raffinerat sätt integrerats som en viktig del i byggnadens arkitektoniska gestaltning.

Hedersomnämnande 2

Parkeringshus Astra Zeneca, Göteborg

Byggherre: Astra Zeneca
Arkitekt: Wingårdhs
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem

Motivering: Astra Zenecas p-hus är ett mycket intressant exempel på hur en ren funktionsbyggnad med glasets hjälp kan ges ett eget uttryck, som aktivt bidrar till att ytterligare höja kvaliteten på hela området. Den innovativa fasadlösningen med överlappande transparenta glas – likt fiskfjäll – skapar liv samtidigt som den tillgodoser de speciella funktionskraven för en byggnad av detta slag. Byggnaden präglas av transparens, reflexion samt lätthet och enkelhet.

Glaspriset 2002

Millimeter Arkitekters kotor, Stockholm

Byggherre: Drott Arkitekt: Millimeter Arkitektkontor
Arkitekt: Millimeter Arkitekter
Glasentreprenör: Planglasteknik Stockholm AB

Motivering: ”… och himlen ovanför” uppvisar ett kreativt grepp, i en tidigare trist gårds- och lokalmiljö, med en helglasad gårdsöverbyggnad som skapar en ljus, komfortabel och tyst innemiljö. Här har man i samverkan med gårdsmiljön också uppnått en dramatisk känsla och spännande atmosfär för underliggande kontor. Gårdsöverbyggnaden är innovativ som Sveriges första helt limmade glaskonstruktion, där man även utnyttjar glasets möjligheter att vara självbärande i såväl vertikala som horisontella delar och samtidigt underlättar konstruktionen skötsel och underhåll.

Skriv ut sidan