• Åsa Harbom, vd Alufront AB

”Den snabba utvecklingen i glasbranschen ställer krav på företagens flexibilitet”

2017-03-30 10:53

- Det är överlag generösare öppettider och mer varierande arbetstider i samhället idag än hur det var när vi tog över företaget för tio år sedan, säger Åsa Harbom som är vd på glas- och metallföretaget Alufront i Partille utanför Göteborg. Hon beskriver att attityderna har förändrats och att detta även har påverkat glasbranschen.

- Kunderna är i regel vana att företag i servicebranscher har hög flexibilitet och kan tillmötesgå deras önskemål och krav. Och då är det viktigt att kollektivavtalen ger utrymme åt företagen att kunna vara mer flexibla, säger hon.

Alufront är familjeföretaget som tillverkar och monterar dörrar, fönster och fasader i glas och aluminium till framför allt större villor och hus längs den svenska västkusten. Företaget startades för drygt 30 år sedan och efter att Åsa och Thomas Harbom tog över verksamheten 2007 har de lyckats tredubbla omsättningen och fördubblat personalstyrkan. En bedrift som nyligen uppmärksammades av Partille kommun, då de båda utsågs till Årets företagare i Partille 2017.

När Glasbranschföreningen nu omförhandlar Glasmästeriavtalet med Byggnads önskar Åsa att avtalet ger utrymme till mer flexibilitet, framför allt när det gäller arbetstider.     

- Om vi inte hänger med i de förändringar som sker såväl i branschen som i samhället i stort och har kollektivavtal som anpassas efter nya behov som uppstår, kommer det ha negativa effekter. Självklart är det inte positivt om man ständigt ska vara tillgänglig och flexibel och tvungen att anpassa sig till nya situationer, så vill vi inte ha det. Men kraven på företagen att vara mer tillmötesgående och anpassningsbara har ökat och då behöver branschen ha större möjligheter att förlägga arbetstiden mer flexibelt för att inte kunderna ska vända sig till företag utan kollektivavtal, säger Åsa och ger exempel på hur vissa arbeten har negativ inverkan på kundens verksamhet.

- Vi byter till exempel dörrar i matvarubutiker under ordinarie öppettider, vilket gör att folk måste passera in- och ut under arbetets gång och det blir inte särskilt effektivt arbete för oss samtidigt som det har negativ inverkan på kundens verksamhet.

Att glasbranschen går på högvarv med en snabb utvecklingstakt är något Åsa tror är viktigt för parterna att samtala kring i årets avtalsförhandlingar.

- Vi har en snabb utveckling i glasbranschen och även attityder i samhället kan ändras väldigt fort. Ett kollektivavtal förändras däremot ganska långsamt. Och då tror jag att det är viktigt att avtalen ger utrymme till mer flexibilitet, så att vi snabbare kan anpassa oss efter de behov som uppstår. Sådant som vi idag klassar som ett litet problem kan framöver bli ett betydligt allvarligare problem om vi inte succesivt ser till att förändra kollektivavtalen i takt med att branschens förutsättningar ändras.

Text: Matilda Röjgård
Foto: Sören Håkanlind

Skriv ut sidan