• Foto: Fraunhofer ISE

Elbilens glastak med solceller ger tio procent bättre räckvidd

BILGLAS

2019-09-09 15:22

I en artikel i Ny Teknik kan du läsa om hur elbilar som förses med integrerade solceller i ett glastak kan förlänga den genomsnittliga förarens räckvidd med omkring tio procent per år. Glasbeläggningen kan i princip ges vilken färg som helst vilket gör att taket smälter in i den övriga karossen. Kanske är glastak med integrerade solceller snart en självklarhet i alla moderna fordon.

Det är tyska Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems som nu lanserar en ny lösning som kommer göra det lättare för fler tillverkare att hoppa på trenden med integrerade solceller i elbilar. De har utvecklat ett färdigt biltak i glas med högeffektiva solceller. Taket ska kunna leverera omkring 210 watt per kvadratmeter.

Sett över ett år beräknas taket sammantaget ge den genomsnittliga föraren en räckviddsförlängning på omkring tio procent – detta med utgångspunkt från solstrålningen i Fraunhofer ISE:s hemort Freiburg im Breisgau. De räknade då på en elbil som kör 1500 mil och förbrukar 17 kWh per 100 kilometer. 

Fraunhofer ISE har valt monokristallina solceller som lamineras mellan plastfilm och placeras mellan två välvda glasrutor. Glasbeläggningen kan i princip ges vilken färg som helst, vilket gör att den smälter in i övriga karossen.

Läs mer på nyteknik.se

Läs pressmeddelandet från Fraunhofer ISE

Skriv ut sidan