Energimyndigheten satsar på solceller och smarta fönster

2012-12-05 13:27
De svenska bolagen NLAB Solar och ChromoGenics har beviljats villkorslån på 60 miljoner vardera av Energimyndigheten för vidareutveckling av solcellsteknologi respektive Smarta fönster.

NLAB Solar tillverkar tredje generationens solceller, så kallade Grätzelsolceller. Det handlar om en transparent solcellsteknologi vilken kan integreras i både glasfasader och tak. Solcellerna fungerar även vid svagare ljus och kan därför användas både inom- och utomhus. Det nya ledande skiktet i NLABs cell har en lägre resistans än man haft tidigare, vilket innebär att de strömavtagande silverlinjerna kan placeras med betydligt större avstånd. Sammantaget innebär detta att cellen genererar 20 procent mer ström till en kostnad som är 30 procent lägre.

– Lånet ska användas till att verifiera och demonstrera cellernas producerbarhet och prestanda vid produktion i industriell skala, säger Boris Gyllhamn, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Stöd till ”Smarta fönster”
Även Uppsalaföretaget ChromoGenics får ett villkorslån av Energimyndigheten. Företaget får stöd för att utveckla en plastfolie som applicerat på fönster kan anpassa transparensen och solljusinsläppet dynamiskt. Därmed minskas behovet av energi för framför allt kylning av bostäder och lokaler. Man benämner ofta dessa glas som ”Smarta fönster”.

– Lånet ska användas till att utveckla och demonstrera en skalbar metod för framställning av elektrokrom folie, säger Boris Gyllhamn. Projektet innefattar också metoder för efterföljande tillskärning, kontaktering, glaslaminering och montering i isolerglasenhet.

I ett globalt perspektiv är energiförbrukningen för komfortkyla i kommersiella fastigheter betydande. Smarta Fönster kan reducera en byggnads energibehov för kyla med så mycket som 50 procent. Om man utgår från nybyggnation av kommersiella fastigheter i Europa och antar att glasfasader, takfönster och fasta fönster utgör 70 procent av alla fönster så utgör detta segment en total årlig marknad på mer än 600 miljoner kvadratmeter. Vid en marknadsandel på 2 procent, så motsvarar det ett marknadsvärde på över 40 miljarder kronor.

Läs pressmeddelanden från Energimyndigheten:

NLAB Solar

ChromoGenics

Skriv ut sidan