Experter möter experter på Vitrum

Vitrum-Milano är en veritabel tummelplats för teknikexperter inom glasindustrin.

2019-10-03 09:40

Allt man kan göra med glas är italienska industrimässan Vitrums inriktning. Mässan som visar de senaste maskinerna för bearbetning av glas pågår just nu, 1-4 oktober, i Milano. Med 250 utställande företag från hela världen och är den största i sitt slag.

Vitrum arrangeras i år för 21:a gången och utvecklingen är i högsta grad positiv - både antalet utställare, besökare och montrarnas storlek har ökat markant. 

Mässarrangörerna har också strukturerat om layouten så utställningshallarna har tolv tydliga underrubriker: Planglas, Solskydd, Solenergiteknik, Bilglas, Print, Beläggning, Miljö, Testning, Forskning, Mjukvaruprogram, Böjning & Härdning och Maskinbearbetning.

Utställarna tillhör de främsta inom industriell maskinteknik för glasbearbetning och besökarna är både kunder, forskare och tekniska ingenjörer. Det gör mässan till en optimal plats att diskutera, nätverka och skapa nya utvecklingssamarbeten.

Peter Pokoern, Bohles t h och Jorma Vitkala, Glaston t v

Som på bilden ovan där en av besökarna, Bohles industriteknikchef Peter Pokoern, visar Jorma Vitkala från Glasto en minimal skärtrissa som med högsta precision och helt utan skärflisor skär 0,5 mm ultratunt glas. Peter avslöjar samtidigt att Bohle, i samarbete med Schott och ett koreanskt mobiltelefonbolag, håller på att utveckla glas som är betydligt tunnare än 0,5 mm. Tanken är att detta ska användas inom medicinsk verksamhet samt för displayer till touchpaneler och fordonsindustrin.

Mer om detta i tidningen GLAS - nr 4 2019.

Bilder från pågående Vitrum-mässan i Milano

Skriv ut sidan