• Eric Karlsson håller gesällernas tacktal under gesäll- och mästarbrevsceremonin i Stockholms stadshus

Gesällbrevsceremonin: Kung Eric i Blå hallen med egen tron i glas

Stockholms stadshus

2019-11-07 10:22

Eric Karlsson var en av de nyexaminerade gesällerna i glasbranschen som vid gårdagens gesäll- och mästarbrevsutdelning i Blå hallen i Stockholms Stadshus tog emot sitt gesällbrev som glastekniker. Eric, som arbetar på Jonssons Glasmästeri i Märsta, fick inte enbart ta emot sitt gesällbrev vid den årliga ceremonin, han fick också den stora äran att hålla gesällernas tacktal samt ställa ut sitt examensarbete – en fåtölj helt i glas!

Namn: Eric Karlsson
Företag: Jonssons Glasmästeri i Märsta
År i yrket: Drygt 3 år

Grattis till gesällbrevet Eric! Vad betyder det för dig att ha klarat yrkesprovet?
- Tack! Det betyder mycket, såklart. Det är ju ett bevis på att jag bemästrar yrket. Och det ger en yrkesstolthet.

Hur var det att göra yrkesprovet?
- Under den praktiska delen blev jag imponerad över hur noggranna granskarna var. De var extremt noggranna, ner på millimeternivå. Det var kul att se att de verkligen ställer höga krav på oss som ska arbeta i glasbranschen.

Vilket moment var svårast tyckte du?
- Det var att jobba under tidspress och att ha granskarna över axeln hela tiden under de praktiska momenten.

Berätta lite om ditt examensarbete – du har gjort en fåtölj?
- Ja, det stämmer. Det är en fåtölj - helt i glas!

- Jag jobbar med min pappa som gillar att kitta fönster och de mer traditionella glasmästeriarbetena. Men jag är mer intresserad av det nya inom glasbranschen, som glasräcken, duschväggar, glastak och sådant. Jag funderar mycket på var gränserna går, för vad man kan göra med glas? Hur man kan använda glas i vardagen? Då föddes idén med glasfåtöljen och jag började skissa för att få fram en snygg fåtölj. När jag var nöjd gjorde jag först en modell av i trä för att se om den var skön att sitta i. Och det var den, så då beställde jag hem glas och satte igång. Nu är målet att få den godkänd av Statens Provningsanstalt, (RISE), för att kunna sälja den som en säker produkt.

Finns det några fördelar med att ha ett yrkesbevis?
- Att ha en yrkesutbildning öppnar nog många dörrar i yrkeslivet framöver. Det visar på ett seriöst intresse och engagemang för yrket.

Vilket är ditt bästa tips till dem som ska göra provet?
- Öva – jättemycket! Man får ju veta momenten i förväg, så se till att träna på dem. Fråga kollegor för att få tips och råd för att ta hjälp av deras erfarenheter.

Var kommer du att hänga upp beviset?
- Det ska få hänga på glasmästeriet. Vart vet jag inte ännu, men det blir på en framträdande plats.

Blev det något firande efter ceremonin?
- Min sambo, Sara, mamma och pappa var med under kvällen, men sedan åkte vi hem. Det är ju en vanlig arbetsdag idag. Men jag ska bjuda på tårta!

Det var totalt sju personer från glasbranschen, tre glasmästare och fyra konstinramare som tog emot sina gesällbrev på Stockholms stadshus igår, 6 november 2019. Inom glasteknikeryrket: Eric Karlsson, Jonssons Glasmästeri i Märsta samt Mikael Rauhala och Andreas Benner, Ryds Glas Stockholm. Inom konstinramaryrket: Olivia Uddhammar, Ninris Ramverk, Jannike Simonsson, Ramverket Akvatint samt Dennis Teunissen och Stefan Eklöf, Rammakarna Östermalm. Jannike Simonsson tog även emot sitt Mästarbrev.

Text: Annika Lindqvist

Bilder från Stadshuset

Skriv ut sidan