Glaset i duschväggen blir högtalare

2018-01-24 13:45

Musik i en duschvägg! Ja, det är nu ett steg på väg mot det smarta badrummet. Att använda glas som högtalare är inget nytt, men att använda en duschvägg som högtalare är något som inte finns på marknaden idag.

Idén kom från Smart Housing Smålands prototypgrupp och tanken var att ljudet ska styras med en mobiltelefon via Bluetooth.

Forskningsinstitutet RISE (fd SP), glasbearbetaren GFAB och badrumsföretaget INR nappade på idén och i en förstudie finansierad av innovationsmiljön Smart Housing Småland har man undersökt tekniska möjligheter, gjort en marknadsundersökning och tagit fram en prototyp.

Från elektriskt till ljudvågor
- Våra provningar visade att laminerat glas slår kommersiella glashögtalare. För att få glaset att låta sattes en transducer på glaset. Transducern omvandlar elektriska ljudsignaler till ljudvågor och får glaset i duschväggen att fungera som högtalare, beskriver Lina Grund Bäck på RISE Glas.

För att undersöka vilka resultat man skulle kunna få fram provade man fem olika transducers, tillsammans med säkerhetsglas av olika tjocklek och laminerat glas. Ljudet testades sedan både personlig lyssning och genom en frekvensanalys.

Lamellglasglas bättre än härdat
- De härdade säkerhetsglasen gav ett helt oacceptabelt ljud som var gällt och utan basljud. Det kan man se på bilden av frekvensanalysen. Där finns ett ca 40 dB ljudfall för området 315-350 Hz och 1 800-4 100 Hz. Det mänskliga örat kan när det är på topp höra ljud ungefär i området mellan 20 och 20 000 Hz, säger Lina Grund Bäck och tillägger att det som var extremt spännande var dock att det laminerade glaset gav ett väldigt bra ljud, till och med bättre än en kommersiell glashögtalare.

En duschväggsprototyp i fullskala togs fram
Till prototypen valdes ohärdade laminerade glas som var 800 x 1 800 mm, laminerade glas (3 mm glas/2 stycken 0,38 mm PVB-folier/3 mm glas). Laminatet var av PVB (polyvinylbutyral) och en PCS pf QUAD speaker driver type DAEX25X4-4 användes som transducer.

- Vi konstaterar att det laminerade glaset fungerar utmärkt som högtalare. Bluetooth-enheten fungerade också bra, trots distansen med det laminerade glaset mellan touch-sidan och sensorn. Man kan utan vidare går att stå på tio meters avstånd och ändra låt, säger Lina Grund Bäck.

78 procent tar med sig mobiltelefonen till badrummet
En liten marknadsundersökning som gjordes visade att hela 78 procent tar med sig mobiltelefonen in i badrummet och 38 procent av dem lyssnar på musik.

- När vi frågade om smarta badrum ville nästan 50 procent ha integrerat ljud i duschväggsglaset och lika många ville ha en möjlighet att välja bilder som visades på glaset, till exempel en skogsglänta, stjärnhimmel eller tropisk ö. Ännu fler ville ha ett smart spegelskåp över handfatet med touch screen, där man kan till exempel skulle kunna få information om dagens väder, nyheter och sin kalender, något man kan se på Cornings youtubefilm A day Made of Glass.

Fortsättning följer med utveckling mot en färdig produkt
Lina Grund Bäck betonar att just nu är en första prototyp framtagen som visar att ljudet kan bli bra. Man har också kunnat konstatera och att det finns ett intresse för en sådan här produkt.

- Det krävs dock mer elektronikutveckling och materialundersökningar innan INR kan sälja duschväggar där glaset fungerar som högtalare, påpekar hon och nämner att:

  • elektroniken måste vattensäkras
  • storleken på elektroniken borde minskas till hälften
  • man borde också se om det går att integrera möjligheten att tala i telefonen
  • ett laminerat duschväggsglas som inte riskerar delaminering då det utsätts för fukt måste tas fram

Nu söks finansiering för att undersöka/utveckla dessa förbättringar.

Den fullständiga rapporten ”Integrerat ljud i duschvägg” kan laddas ner på smarthousing.nu.

Bilder

Skriv ut sidan