Image
Erik Haara

"Hög tid att återställa Rot-avdraget"

DEBATT
2018-05-23 09:16

De som väljer att ha ståndpunkten att Rot-avdraget är en arbetsmarknadsåtgärd i lågkonjunktur har inte förstått dess viktigaste syfte, nämligen att motverka svart arbetskraft och ekonomisk brottslighet. För att få full effekt bör avdraget återställas till ursprungsnivån, skriver Erik Haara, vd för Glasbranschföreningen.

Sedan regeringen sänkte avdragsrätten för Rot-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden, från 2016, visar statistiken tydligt att detta var ett felaktigt beslut. Farhågorna om färre jobb och större spelutrymme för den svarta arbetskraften i byggsektorn har besannats. Inför riksdagsvalet i september är det hög tid att de politiska partierna ger tydligt besked om att de vill återställa Rot-avdraget.

Rot-avdraget är en oerhört lyckad skattereform som gjort svarta jobb vita, skapat fler jobb och till råga på det inte har kostat skattebetalarna en enda krona. Sådana reformer ska man vårda och vidareutveckla, inte avveckla. Rot-avdraget är också en reform med starkt folkligt stöd. Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo anser hela 85 procent av de tillfrågade att Rot-avdraget är bra.

Läs hela debattartikeln i Byggindstrin