• Konstinramningsföretagen i Amsterdam

Konstinramningsföretagen på utbildning och trendspaning i Amsterdam

2016-10-05 15:03

Som vanligt blev höstresan för föreningens konstinramningsföretag en mycket intressant och inspirerande upplevelse. Den här gången gick resan till i vackra Amsterdam som badade i sol och gav deltagarna nya både nya intryck och positiv energi.

Resan innehöll bland annat ett uppskattat besök på den internationella fotomässan Unseen som årligen arrangeras i karaktäristiska och sedan länge övergivna fabrikslokaler i utkanten av Amsterdam.

– Unseen fokuserar på det allra senaste inom fotografi och lyfter fram både lovande debutanter och etablerade konstnärer. Det fanns drygt femtio gallerier från hela världen representerade på mässan, så vi fick en bra sammanfattning av dagens trender, både gällande fotokonst och ramar, berättar Anne Sahlgren, projektledare för Glasbranschföreningens konstinramningsföretag.

Den inramningsteknik som dominerade på mässan härstammar från möbelsnickeriet och är inte en ny teknik.

– Det är egentligen en mycket gammal teknik, som ger inramningen en gedigen hantverkskänsla. Jag vet att tekniken är ganska vanligt förekommande i USA och då främst i de sammanhang där man värnar om hantverk och kvalitet, säger Johan van Natijne som driver Rammakarna på Östermalm i Stockholm och som även stod för några av inramningarna som visades på Unseen.

Han förklarar också hur själva inramningsmetoden går till:      

– Man monterar ihop ramen och därefter fräser man ut ett spår där man slår in en liten träbit, som vi brukar kalla ett kex. Själva utfräsningsmetoden brukar kallas för att kexa. Därefter slipar man bort överflödigt material och man får då en mycket stark ram som dessutom blir väldigt vacker, säger Johan.  

Studieresan innehöll även besök hos Krutzman Lijstenmakerij, ett lokalt konstinramningsföretag i Amsterdam med stor kunskap om förgyllningsteknik, samt besök på Van Goghmuseet och Rijksmuseum.

– På Rijksmuseum blev vi guidade av förgyllaren och ramexperten Ralf D Weber som gav oss kunskap om både förgyllning och ramhistoria. Ett mycket uppskattat i inslag på resan. I anslutning till Rijksmuseum pågick av en slump en utställning med världens mest kända gatukonstnär, Banksy, så det var några av oss som också hann med ett besök där. Det är ju trots allt viktigt att tänka utanför ramarna också, säger Anne Sahlgren. 

Bilder från resan

Bilder som illustrerar inramningstekniken som beskrivs i texten

Skriv ut sidan