Målareförbundet säger nej till medlarbud – strejk i måleribranschen idag

2016-04-08 09:39

Måleriföretagen accepterade i torsdags kväll medlarnas bud. Målareförbundet sa däremot nej. Facket fortsätter hävda att Måleriföretagen genom sitt yrkande vill slå mot ackordet som lönesystem. Detta resulterade i att den strejk som facket tidigare har varslat om bröt ut kl. 05.00 idag. 

- Medlarna presenterade ett väl avvägt bud för bägge parter. Fackförbundet påstår i förklaringen till sitt strejkvarsel att Måleriföretagen attackerar ackordet som lönesystem. Detta är inte sant. Måleriföretagens enda yrkande handlar om hur debiteringen av mätningsavgiften ska gå till, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen.

Idag är det endast en fjärdedel av målarnas arbetstimmar i företag med kollektivavtal som utförs på ackord. Mätningsavgift är dock obligatorisk för alla i branschen, som alltså får betala stora summor för tjänster de inte själva använder – och subventionerar istället den låga andel som mäts. Måleriföretagen vill att den mätningsavgift som samtliga måleriföretag i Sverige måste betala idag, endast ska betalas av de företag som faktiskt använder sig av ackord.

Strejken har i ett första skede trätt i kraft idag den 8 april 2016 klockan 05.00. Detta berör omkring 35 arbetsplatser och fyra företag som får stänga hela sin verksamhet.

Skriv ut sidan