• Elever på glas- och metallingenjörsutbildningen på vuxenskolan i Lerum
    Elever som startade glas- och metallingenjörsutbildningen hösten 2019

Nu kan du söka till nästa omgång av glas- och metallingenjörsutbildningen

YH-UTBILDNING

2020-04-01 08:41

I höst startar tredje omgången av Glas- och metallingenjörsutbildningen, en yrkeshögskoleutbildning framtagen av branschen tillsammans med Lerums vuxenutbildning. Nytt för i år är ett samarbete med Berlings Glas & Fasad AB i Halmstad för att kunna erbjuda skolförlagd distansundervisning i realtid.

Susanne Petersson– Berlings Glas & Fasad AB har bra lokaler med tillgång till nätverk och digital uppkoppling där sökande från närområdet kan samlas för att delta i direktsända skolförlagda lektioner, säger Susanne Petersson som är utbildningsledare på Lerums vuxenutbildning.  

Det kan möjliggöra för fler sökande att inte behöva åka till skolan i Lerum för alla skolförlagda dagar utan tillgodose sig utbildningen i Halmstad. Dock måste den studerande delta i obligatoriska skolförlagda lektioner i Lerums vuxenutbildning för examinerande moment. Utbildningen är skolförlagd och den digitala lösningen kommer att ersätta vissa skolförlagda lektioner men inte alla.

Branschen kan på detta sätt öka tillgängligheten för sökande i hela Sverige. Det ger också Berlings Glas & Fasad AB möjlighet att satsa och säkerställa att det finns framtida kompetens när coronapandemin är över och nytt rekryteringsbehov uppstår. Redan nu erbjuder företaget gärna studerande att välja dem som LIA-företag.

Hittills har det mest varit företag i Göteborgsregionen som har haft nytta av utbildningen i och med att de flesta av studenterna har varit bosatta i regionen.

– Vi vet att det finns rekryteringsbehov över hela landet och vi tror att det samarbete som nu har inletts med Berlings Glas & Fasad AB kan komma att öppna möjligheter för fler sökande, säger Karin Lindskog utbildningsansvarig på Glasbranschföreningen och ledamot i ledningsgruppen för utbildningen.

I Halmstad med omnejd finns flera större fasadföretag och glasmästerier. Dessutom är det nära till Skåne och det expansiva Malmö. Samarbetet med Berlings Glas & Fasad inspirerar förhoppningsvis även andra företag i exempelvis Stockholm eller Norrland att erbjuda samma möjlighet.

Den 1 april till 15 maj kan du söka in till höstens utbildning. Mer information om utbildningen och var du ansöker finner du på webbplatsen för Lerums Vuxenutbildning.

Skriv ut sidan