Ny YH-utbildning till glas- och metallingenjör beviljad

2018-01-26 13:10

Idag fick branschen glädjebeskedet att ansökan om en ny utbildning till glas- och metallingenjör har blivit beviljad av YH-myndigheten. Totalt fick myndigheten in över 1 200 ansökningar och av dessa beviljades 525.

- Det här är verkligen ett glädjande beslut, säger Karin Lindskog, utbildningsansvarig på Glasbranschföreningen och ordförande i den ledningsgrupp branschen haft för att tillsammans med utbildningsanordnaren i Lerum ta fram ansökan, och tillägger att:

- Glasbranschen är en bransch på frammarsch med en snabb teknisk utveckling och ständiga innovationer. Den här utbildningen kommer att ge oss bättre möjligheter att säkerställa att framtida ingenjörer, vilka vi har stort behov av, kommer att ha den kompetens vi behöver för att fortsätta vara en framtidsbransch. Nu startar arbetet med att detaljplanera kurserna och engagera föreläsare samt att etablera kontakt med företag i branschen som vill ta emot studenterna på praktik. Vi har redan fått flera frågor från personer som är intresserade av att gå utbildningen. 

En yrkeshögskoleutbildning är eftergymnasial och kombinerar teori med praktik och den genomförs också i nära samarbete med arbetslivet. För att få starta en utbildning måste branschen vara engagerad och det ska finnas behov av den yrkeskategori som utbildas.

- Det är viktigt nu att företagen kan erbjuda studenterna praktikplatser, under de så kallade LIA-perioderna (Lärande i arbete), poängterar Karin. Utan det blir det ingen utbildning! 

Utbildningen omfattar 15 platser och den kommer att starta 5 oktober 2018 och pågå till februari 2020. Den kommer att genomföras på distans, i Katrineholm och med LIA-perioder på företag. Detta betyder att LIA-förtagen kan finnas över hela landet.

Den som vill gå utbildningen kan göra en ansökan via en länk på: www.lerum.se/Vux och ansökan är öppen 3 - 29 april.

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

Har du frågor om utbildningen eller vill ta emot en student under praktikperioderna, kontakta Karin Lindskog på Glasbranschföreningen:

Karin.lindskog@gbf.se / 08-453 90 73

Skriv ut sidan