• Glasbranschföreningens vd Erik Haara

Nytt deltagarrekord för fasadföretagens årliga branschträff

FASADDAGEN

2019-02-12 15:11

Glas- och metallentreprenörernas årliga branschträff, Fasaddagen, slog i år deltagarrekord då 160 företagare samlades för att diskutera branschens viktiga framtidsfrågor. 

- Det är inspirerande att se att intresset för Fasaddagen ökar även i år. Vi hade många aktuella ämnen på agendan, som exempelvis vikten av livscykelanalyser av byggnader och produkter, energieffektiva glasfasader och möjligheterna med BIM, berättar Karin Lindskog, projektledare på Glasbranschföreningen.

Fasaddagens program omfattade totalt elva olika seminarier, utöver redan nämnda bland annat en konjunkturprognos, om de modernaste solcellerna och framtidens attraktiva arbetsgivare.

Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier, har medverkat vid ett flertal tidigare fasaddagar och i år kunde han rapportera om en byggkonjunktur som i höst ser ut att mattas av något.

- Det är alltså inte frågan om någon regelrätt lågkonjunktur, utan mer en avmattning i tillväxten, säger Karin Lindskog.

Komptensstärkande YH-utbildning

När det gäller BIM talade Mårten Lindström från BIM Alliance.

- Mårten berättade om de effektiviseringar och besparingar man uppnår när man kan använda samma digitala handlingar, till exempel 3D-modeller i ett byggprojekts olika skeden, både vid projektering, under själva byggandet och sedan även i förvaltningen, säger Karin Lindskog, som själv informerade om branschens nystartade yrkeshögskoleutbildning Glas- och Metallingenjör.

- Branschen har ett behov av kompetenta projekt- och arbetsledare. Därför har vi medverkat till en utbildning där vi idag har ett tiotal studenter vid Lerums vuxenutbildning. I höst sker nästa intagning. Vi räknar med många sökande och att branschföretagen medverkar med praktikplatser. Tack vare utbildningssatsningen får branschen en kraftfull kompetenshöjning, säger Karin.

Föredragshållare på Fasaddagen var Fredrik Isaksson, chefekonom, Sveriges Byggindustrier, Anna-Lena Fransson, Glascentrum, Jörgen Häll, Glascentrum, Oskar Storm, Saint-Gobain Glass, Peter Ylmén, Rise, Erik Haara, vd Glasbranschföreningen, Karin Lindskog, projektledare Glasbranschföreningen, Ingrid Clementson, förhandlingschef Glasbranschföreningen, Giovanni Filli, Exeger, Mårten Lindström, BIM Alliance, Johan Wingmark, AG Advokat samt Erik Herngren, Kairos Future.

Bilder

Skriv ut sidan