• Villa Circuit, i Vikensved utanför Växjö

Runt och sunt passivhus släpper in flödande ljus

GLAS FÖR HÄLSA

2017-05-04 09:48

Sveriges första certifierade enplanspassivhus, Villa Circuit, ligger i Vikensved utanför Växjö. Formen är rund, vilket inte är vanligt i hussammanhang, och tanken med det är att minimera ytterväggsytan.

En rund form är nämligen den form som omsluter en yta med minsta längd yttervägg. Huset är 176 kvadratmeter stort och är i princip ett envåningshus med takterrass och solceller.

Ägarna, Simone Kreutzer och Tommy Wesslund, har sökt och hittat de bästa komponenterna på marknaden för att skapa sitt drömhus med passivhusstandard. De stora fönstren till exempel har ett lågt U-värde på 0,65 och är inbyggda i väggarna för att minimera energiförluster. De släpper in solljuset långt in i huset och värmer då även innerväggarna, som är uppbyggda med tegel och sedan putsade med lera och halm, vilket bidrar till att lagra värme och avge denna när rumstemperaturen sjunker. På sommaren, när värmen från solljuset inte är lika eftertraktad, används genomskinliga rullgardiner invändigt och fasta lameller som inte tar bort för mycket dagsljus. Ytterväggarna, som är 55 cm tjocka, är isolerade med återvunnen cellulosa och träfiber.

Villa Circuit har prisbelönats och är ett av de projekt som kommer att beskrivas och diskuteras på RISE konferens om den spännande glasutvecklingen på Teleborgs slott utanför Växjö 17 maj.

Skriv ut sidan