• Bilder från Glasdagen 31 januari i Stockholm.

Stor branschdag med sikte på en hållbar framtid!

GLASDAGEN 2020

2020-02-05 09:47

Med 260 deltagare, en rad av intressanta och inspirerande föredrag och därtill korandet av svenska mästaren i konstinramning blev årets stora branschträff Glasdagen ett mycket uppskattat arrangemang.

- Vi satsar mycket på Glasdagen och ser att vi hittat ett koncept som ger både inspiration, kunskap och framför allt möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter för alla verksamma i glasbranschen, säger Matilda Röjgård, kommunikationsansvarig på Glasbranschföreningen.

Glasdagen, som hölls på Courtyard by Marriott i Stockholm, innehöll gemensamma föredrag, temapass för respektive verksamhetsområde – glasmästeri, fasad, bilglas och konstinramning samt en galamiddag med mingel, underhållning och prisutdelning i SM i konstinramning på kvällen, där Elin Åkerberg och Eva Svensson, Landskrona blev både juryns och publikens val.

Framtidsrapport mot 2030

Glasbranschföreningen tillsammans med Navet Analytics passade på att lansera en ny framstudie – Glasbranschens framtidsrapport mot 2030. Magnus Johansson, Navet Analytics, gick igenom delar av innehållet som pekar ut de starka trender som kommer att påverka företagandet i allmänhet och glasbranschens aktörer i synnerhet.

Erik Haara, Glasbranschföreningens vd, vred i sitt tal på perspektiven för att belysa hur viktigt det är att kunna se möjligheter, göra förändringar och satsa på det som framtiden kommer att kräva.

- Det finns goda möjligheter att skapa en ljus framtid för både företag och samhälle om man kliver ur sin bekvämlighetszon och ser hur till exempel hållbarhet, digitalisering, export och nya produktområden inte bara ger samhällsvinster utan även lönsamma affärsområden, betonade han.

Jonas Nilsson, ordförande i Glasbranschföreningen och Per Sjöhult föreningens tidigare vd och ordförande redogjorde för samtid respektive en tillbakablick på branschens senaste 25 år.

- Det har varit en fantastisk utveckling i branschen och jag har efter egna sonderingar och ett stort antal intervjuer samlat ihop ett material som kommer att resultera i en tillbakablickande skrift som lanseras i samband med Nordbygg. Det är ju viktigt att lyfta blicken och förbereda sig på framtida utmaningar, men för att göra en korrekt analys är det nog så viktigt att också dra lärdom av det som varit, påpekade Per Sjöhult.

Från stress till berömfika

Anna Bennich, psykolog och författare, gav i ett uppskattat föredrag sin syn på och tips kring hur man som företagare ska göra för att få ihop livspusslet där stress ofta är en påtagligt slitsam faktor.

I liknande anda underhöll också Jan Bylund, komiker och förläsare. Ha kul på jobbet, är ett av hans budskap. De flesta deltagarna har sannolikt också fått med sig hans tips om berömfika hem till företaget och kanske även i andra sammanhang.

- Totalt hölls ett tjugotal föredrag på Glasdagen, flera med tydlig och konkret inriktning för våra specifika verksamhetsområden. Vi vill att alla ska känna att de får med sig inspirerande och användbar information för sitt eget företagande, och jag tycker att vi lyckades bra med det, säger Matilda Röjgård.

De företag som i huvudpartnerskap samarbetade i Glasdagskonceptet med montrar och pitchar var AXS, Göthes Industribeslag, Sapa, Schüco, Elumatec, Ergosafe och Sika. Övriga partners var Planglasteknik, Stålprofil, Purso, Solfilmsprodukter, Pilkington, Svalson och Glasgruppen.  

Bilder från Glasdagen 2020

Foto: Johan Aredal

Skriv ut sidan