Strejken i byggbranschen slår hårt mot samhället

2016-04-12 08:16

En storkonflikt i byggbranschen är tyvärr ett faktum. Detta sedan Byggnads igår åter tackat nej till medlarnas bud om en överenskommelse med Sveriges Byggindustrier om ett nytt Byggavtal. Det är en omfattande strejk som enligt Sveriges Byggindustriers beräkningar totalt berör cirka 9 700 medarbetare på 525 arbetsplatser över hela landet.

Erik Haara, vd, Glasbranschföreningen- Byggnads agerande är mycket oansvarigt. Strejken hotar hela samhällsekonomin och kostar hundratals miljoner kronor varje dag, säger Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen.

På den svenska arbetsmarknaden har parterna under lång tid varit överens om att det är industrin som ska sätta lönemärket, något som Byggnads nu går emot.

 - Att följa märket är att stå upp för en solidarisk lönesättning, där vi tillsammans tar ansvar för att alla på den svenska arbetsmarknaden får ta del av ekonomisk tillväxt, säger Erik Haara.

Glasbranschföreningen beklagar konfliktutvecklingen kring Byggavtalet och ger Sveriges Byggindustrier sitt fulla stöd. 

- Vi hoppas verkligen att strejken blir kortvarig och att parterna snart kan återuppta riktiga avtalsförhandlingar. Det tjänar alla på.

Glasbranschföreningen har flera medlemsföretag som indirekt drabbas av strejken på Byggavtalet. På Glasbranschföreningens webbplats hittar du mer information om detta samt om vad som gäller både arbetsrättsligt och entreprenadrättsligt med anledning av strejken. Strejken är uppdelad i tre faser att träda i kraft: 12 april, 19 april samt 26 april. Medlingen mellan parterna fortsätter.

Skriv ut sidan