Transparent forskningscentrum i världsklass

BIOMEDICUM ÅRETS BYGGE 2019

2019-05-10 13:40

Biomedicum i Solna har utsetts till Årets Bygge 2019. Det skedde vid en gala på Cirkus i Stockholm. Forskningsanläggningen har byggts av Skanska med Akademiska Hus som beställare. Det var rörda projektansvariga som höll sina tacktal på scenen. 

– Jag har jobbat 45 år i branschen och det här är det jag är allra mest stolt över. Att vi står här ikväll som vinnare kan vi tacka en fantastisk teamkänsla. Vi satte tidigt en proffsig projektorganisation. Jag vill framföra mitt varmaste tack till alla som har deltagit. Jag är så oerhört stolt och glad, säger Tommy Stjernfeldt, projektledare hos beställaren Akademiska Hus.

Glas med olika funktioner
Tidningen GLAS publicerade ett reportage om Biomedicum för ett år sedan. Det var den ansvariga arkitekten, Lotte Søborg på arkitektkontoret C.F.Møller, som guidade i det toppmoderna, funktionella och attraktiva forskningscentrumet där glas har flera viktiga funktioner.

Lotte Søborg

För att vara säkra på valen av glas och konstruktioner byggdes en mockup i full skala upp på plats, så att alla inblandade själva kunde se hur olika alternativa lösningar och färgtoner föll ut. Skanska Tjeckien och Fasadglas Bäcklin AB, som utförde entreprenaden, bistod med värdefull kunskap redan i det här skedet.

Utmanande speciallösningar
- Det blev många och djupgående diskussioner vid mockupen, vilket var ett bra sätt att skapa engagemang hos alla inblandade på olika nivåer, påpekar Søborg.  Det handlade om typer av glas, reflekterande eller inte…?  Vilken färgton, vilka persienner och vilken färg på dessa? Och så vidare...

- Vi trodde nog att valen till persienner till exempel skulle innefatta flera olika färger, men genom proverna i mockup:en insåg alla till slut att det räcker med en. De är för övrigt veckade och bidrar till ett ljusspel och skydd på samma gång som är väldigt effektfullt.

Särskilda krav på dagsljus
Mockupen bidrog också till att kunna studera och välja ett bra montagesystem för en elementfasad, där Lasse Bengtsson och Tommy Arestål på Fasadglas Bäcklin gjort ett avancerat konstruktionsarbete, även med de invändiga glaspartierna, menar Lotte Søborg som själv är glatt förvånad över hur mycket arbete som lagts ner av alla inblandade, men så är också huset fullt av utmanande speciallösningar.

- Många konstiga hörn, möten och multifunktioner är det. Det ska ju också fungera som en toppmodern extrem arbetsplats för spjutspetsforskning, vilket ställer särskilda krav på dagsljus, genomsiktlighet, isolerade laboratorier, fasta och temporära arbetsplatser med mera. I praktiken har det lett till att stort antal helgasade innerväggar och långa innerkorridorer som slutar med en glasöppning i fasaden för just genomsiktligheten. Vi har levt med mantrat – transperens – och jag tycker att huset verkligen motsvarar allt vad detta innebär, konstaterar Lotte Søborg.

Fakta Årets Bygge: 
Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Varje år nomineras totalt 20 projekt. Därefter tar en expertjury vid och utser en segrare. Juryn gör i sin bedömning en sammanvägning av hur väl projekten uppfyller fem huvudkriterier: Samverkan, Teknik/Innovationer, Tid/Kvalitet/Budget, Hållbarhet och Säkerhet.

Text: Mikael Ödesjö
Foto: Mark Hadden

Biomedicum

Skriv ut sidan