Bikupan lockar svärmar med besökare

Prisbelönta The Hive (Bikupan) består av 32 horisontella staplade lager av hexagonal geometri som skapar en abstrakt analog form av en honungskaka. En rotationsvridning i aluminiumstrukturen signalerar rörelse, vilket associerar till hur en bisvärm beter sig. Paviljongen utforskar och visar en bikolonis liv genom en multisinnlig upplevelse.

Konstnären Wolfgang Buttres 14 meter höga kub tycks nästan sväva, luftig som den är med sin glas- och metallstruktur. Ett sfäriskt tomrum som är ihåligt från mitten, gör att besökare kan komma in i ”bikupan”. När man går under skulpturen kan besökarna också kika upp genom glasgolvet in i interiören. Metallstrukturen består av 169 399 delar, alla numrerade, vilket gjort det möjligt att flytta paviljongen från Milan Expo till London Kew Gardens, där den nu finns att besöka.

Accelerometrar (vibrationssensorer) används för att mäta aktiviteten hos en verklig bi-koloni och matar realtidssignaler till en 1 000 RGBW Led-ljusuppsättning i det sfäriska tomrummet.
Algoritmer används för att omforma binkolonivibrationer till ljuseffekter. Varje ledlampa kan styras individuellt, vilket möjliggör för Hive att pulsera och glöda som svar på signalerna den får, så att dessa fungerar som en visuell representation av binas aktiviteter. Detta samspel av natur, ljus och ljud förenar konst och vetenskap genom forskningsmetoder av Dr. Martin Bencsik och den konstnärliga visionen av Wolfgang Buttress.

Text: Mikael Ödesjö

Fler bilder på The Hive

Skriv ut sidan