Drönare dokumenterar montaget på glastaket

#drönare #glasmästare #himlen #glastak

När Råda Glas fick uppdraget att montera glastaket åt brf Cinnober i Kvillebäcken på Hisingen krävdes personal med specialutbildning.

Det innebar att glasföretagets egna ”fasad- och takklättrare”, Ronny Ek och Jim Apell, med Rope Access-certifikat, iförda livlinor och annan nödvändig utrustning, fick arbeta med himlen direkt ovanför huvudet gåendes på glasen.

För företagsledaren Henrik Karlsson var det uppenbart att jobbet med glastaket, som för övrigt ska ge utrymme både för ett växthus och för de boendes rekreation, skulle bli spektakulärt allrahelst om man kunde komma högre upp ovanför huset.

- Lösningen blev en drönare. Jag har spanat ett tag på marknaden och noterat hur priserna på dem rasat snabbt. Så jag köpte en DJI Spark drönare för 7 000 kronor. Den är förvånansvärt enkel att manövrera, styrs med gps-koordinator och är otroligt stabil. Jag kan till och med köra den inomhus utan problem, berättar Henrik.

Krävande redigering
Så medan Ronny och Jim monterade glastaket, Schüco FWS 50+, filmade och fotograferade Henrik jobbet. Glas- och aluminium-elementen, som hissades upp med byggkran, består av 3-glas med solskyddsbeläggning, där de två yttersta är härdade och det inre glaset laminerat. Det yttersta glaset har också en självrengörande beläggning. Sammanlagda U-värdet 0,9.

- Både montaget och dokumentationen har gått helt smärtfritt. Det som är krävande med själva dokumentationen är redigeringen efteråt. Man vill ju klippa filmen i en bra rytm, helst i takt med musiken. Och jag måste erkänna att det i början har blivit några rejäla bloopers som vi lagt ut på instagram, säger Henrik.

Företagets följare, idag drygt 600, verkar dock ha fördragsamhet och kanske är Henrik väl självkritisk för många hör av sig till Henrik med uppskattning för de läckra och lite ovanliga bilderna och filmerna.

Skriv ut sidan