En ljus idé för Notre Dame

Efter katastrofbranden i den franska nationalklenoden Notre Dame 2019 har diskussionerna gått heta om hur kyrkan ska återuppbyggas. Det är främst taket, som totalförstördes, som är föremål för en stor mängd olika förslag, och trots att det snart har gått två år sedan branden är ännu inget bestämt om hur kyrkan ska utformas.

Ett av de senaste förslagen kommer från den holländska arkitekt- och designfirman Trnsfrm. Deras spektakulära färgade glastak över kyrkan tillhör kategorin som vill se en modernisering av den 800 år gamla byggnaden.

Ny glöd i mörkret

Trnsfrms arkitekter menar att kyrkans funktion som plats för tillbedjan och kontemplation kan få en vidare dimension med glaset och den vridna spiran. Den skulpturala formen och det färgade glaset, fastsatt i en stålram, ger ett vackert ljusflöde inuti kyrkan dagtid och om natten skapar kyrkans inre belysning en motsatt effekt och ger Parisnatten en ny ”glöd i mörkret”.

Efter branden lovade Frankrikes president Emmanuel Macron en satsning utan motstycke för att få den världsberömda byggnaden återställd inom fem år, i tid till OS i Paris 2024. Den pågående pandemin har dock satt stopp för arbetet, men problemen började långt innan coronavirusutbrottet. De 300 ton bly från taket som smälte i lågorna har täckt området med gifter, och saneringen har visat sig svårare än tänkt. Resterna av katedralen är också fortsatt instabila, och renoveringsarbetet har avbrutits flera gånger på grund av rasrisk.

Vad är original?

President Macron är en av dem som förespråkat en modern uppdatering av i första hand spiran – som i sig är ett nästan nutida påfund, ditritad av arkitekten Eugène Viollet-le-Duc vid den stora ombyggnaden av fastigheten i mitten av 1800-talet.

De flesta fransmän är dock emot de mer eller mindre spektakulära förslag som kommit visar opinionsmätningar. Men liksom vid återuppbyggnaden efter branden i Katarina kyrka i Stockholm 1990 är frågan vad i bygget som ska ses som "original" och hur tidstrogen man ska vara.

Trnsfrms webbplats: trnsfrm.nl

Trnsfrms arkitekters förslag till renovering av Notre Dame:

Skriv ut sidan