Glittrande diamant, fartyg och fyr i samma skepnad

Havenhuis, Antwerpen, Belgien

Varje byggnad har sin alldeles särskilda historia. Så också Havenhuis i Antwerpen. En modern påbyggnad på ett historiskt hamnhus beläget på Zaha Hadidplein 1, uppkallad efter arkitekternas arkitekt Zaha Hadid.

Designen bygger på noggranna studier och efterforskningar om platsens historia. Slutresultatet är ett fartygsskrov i diamantutseende, som tronar på det historiska Emiel Van Averbeke-huset och den gamla brandstationen från 1922. Här kombineras de två viktigaste näringarna - sjöfart och diamanthandel. Det nya kontoret samlar hamnmyndighetens runt 500 anställda i en innovativ och nytänkande arbetsmiljö som gynnar de många internationella kontakterna.

Symboliserar sjöfart och diamanthandel
Designen av Zaha Hadid Architects blev en försenad förhöjning av det landmärke Hansa-byggnaden var tänkt som. Själva uttrycket i tillbyggnaden ska ses som en flirt med Antwerpen som "Diamantstaden" och dess form som liknar ett fartygsskrov symboliserar sjöfarten i Antwerpens hamn. Konstruktionen av den nya byggnaden, som ska ”flyta” över den gamla, kontrasterar med sin dynamiska krökta yta enligt principen om en flödande fasad likt ett organiskt objekt.
 
Från släta till krökta ytor

Det är Schüco som svarat för ingenjörsarbetet med de avancerade konstruktionerna av fasaderna. En unik konstruktion bestående av triangulära element, med varierande vinklar i hörn möjliggör utformandet av tydligt släta kurvor med plana glasrutor och skapar en gradvis övergång från slät fasad i byggnadens södra ände till en vågliknande fasad i norr. Blandningen av transparenta och ogenomskinliga fasaddelar bryter av byggnadsvolymen, vars synligt transparenta yta ändras med varierande dagsljusintensitet.
 
Med hänsyn till historia och verksamhet
Det nya hamnhuset i Antwerpen är ett utmärkt exempel på medveten behandling av historia och verksamhetsbehov. Det pekar även på framtiden när det gäller form, hållbarhet, designmetod och produktionsprocess.

Text: Mikael Ödesjö

Skriv ut sidan