Monumentalkonst med munblåst glas

Den amerikanske glasskulptören och entreprenören Dale Chihuly storskaliga glaskonstverk finns att beskåda i installationer på flera olika platser runt om i världen. Tekniken med munblåsta glas har han utvecklat till sällan skådad perfektion och extremt komplexa former.

Chihulys studier inom design och konst i tidigt 1960-tal blev inte den utmaning han hoppats på. Så istället började han jobba med glas-fusing och flyttade till Europa där han först bosatte sig i Florens och senare reste han till mellanöstern där han träffade arkitekten Robert Landsman, ett möte som gav Dale Chihuly lusten att studera tillbaka. Så några år senare tog han examen vid University of Washington i konst och inredningsdesign.

Hans intresse och kunskaper om glas bidrog till att han var med och tog initiativ till den första amerikanska universitetsutbildningen inom glas och design. Efter några år tog sig Chihuly till Murano utanför Venedig för att lära sig mer om munblåst glas.

Idag kan man uppleva hans största permanenta utställning på Oklahoma City Museum of Art. Han driver också försäljning i egna gallerier i Las Vegas och Macau.

Text: Mikael Ödesjö

Foto: Dale Chihuly

Skriv ut sidan