Renoverat kontor skapar plats för dynamiskt arbete

Den franske arkitekten och designern Jean Nouvel fick i uppdrag att renovera sydkoreanska biltillverkaren Hyundai´s design- och forskningslaboratorium i Söul.

Ett laboratorium som ligger inrymt i företagets huvudkontor och som innan renoveringen var en i både bildlig och bokstavlig bemärkelse sluten avdelning. Att bryta upp denna slutenhet blev också en av de bärande designidéerna för att skapa en ny kultur genom en ny arkitektur.

Korsbefruktning
Genom att öppna upp laboratoriemiljön, där olika verksamheter tidigare verkat mer isolerat, och skapa utrymme för att arbeta mer öppet, flexibelt och ”nomadiskt” skapas en dynamisk korsbefruktning för avancerade framgång, menar Nouvel.

Rörligt arbete
Transparens och kontakt blev nyckeluttryck, som genom arkitekturen i laboratoriet möjliggörs med glas i såväl ytter- som innerväggar och mellan avdelningar. Dessutom skapas en mobilitet där flexibla kontaktytor ges genom att man kan flytta sitt pågående uppdrag dit det bäst lämpar sig med tanke på projektets fas.

Text: Mikael Ödesjö

Skriv ut sidan