Té-traditionen och glaspaviljongen är konstverk i sig själva

Den här glaspaviljongen är på turné runt om i världen för att visa hur urgamla japanska té-riter går till. Skapad av Tokujin Yoshioka Design, har målet med Kou-An-Glass Tea house varit att spåra den, ända ifrån 900-talet, ursprungliga traditionen med att dricka te i Japan.

Idén med att bygga det transparenta tehuset, som fungerar både som en installation i sig själv och ett rum för ceremonier har nu några år på nacken. Nu är det på turné runt om i världen.

- Vanligtvis byggs tehus i japanska trädgårdar i ett traditionellt landskap, men egentligen är det nog viktigast om placeringen sker på en plats med viss mystik och gärna i samklang med den omgivande naturen, har designern Tokujin Yoshioka sagt.

Tehuset i fråga saknar den traditionella blomsterprakten som brukar höra till teceremonin och består enbart av enkla transparenta glasväggar, tjocka glasplattor till golv och bänkar. Designen formades till att likna vågor, och vid ett tillfälle under dagen uppstår ett prismatiskt spektrum av regnbågljus likt en stiliserad blomma inne i tehuset.

Förutom rum för traditionellt tedrickande är glaspaviljongen en populär plats för meditation.

Text: Mikael Ödesjö

Skriv ut sidan