Traditionell arkitektur men ”tegelsten” av glas

Vi tanker kanske ofta på glass om vackert men skört.  Inget kan vara mer fel. Glas är starkare än de flesta material, till och med stål om det förädlas på rätt sätt.

Ett lite annorlunda men bra exempel på såväl skönhet som styrka i glas kan upplevas i Chanels butik i Amsterdam, vars fasad är helt transparent och utgörs av tege…, eh glasstenar eller glastegel ska det förstås vara.

Resultatet bär holländska arkitektbyrån MVRDVs signum vars glasstenar är replikor av mer traditionella tegelstenar, och bidrar med sin glans till att förstärka Chanels lyxiga varumärke, samtidigt som arkitekturen tar fasta på omgivningens historiska utformning.

Att skapa detta kristallhus var mer avancerat än vad man kan ana vid en första anblick och MVRDV samarbetade brett med blanda annat Gietermans & Van Dijk Architects, Delft University of Technology, Brouwer & Kok engineers, ABT consulting engineers och Wessels Zeist - de sistnämnda som arbetade i över ett år med att utveckla prototypglasstenen, vilket även inkluderar fogmaterial där faktiskt något så udda som fet mjölk användes för att skapa en perfekt reflekterande yta mellan de första lagren av glasstenar, då tillsammans med ett högpresterande uv-säkert lim från Delo Industrial Adhesives. 

Skriv ut sidan