Unik gjutglasfasad ger bärnstenslyster på gågatan

Kvarteret Kompassen är en av Göteborgs mest trafikerade gågator. Kompassen består av två byggnader som korsas av en Fredsgatan. Denna gata ska nu ”rehabiliteras” och ges en ny spännande design.

Fastighetsägare är Vasakronan. Arkitekt är Ågren Arkitekter med Magnus Åhs i spetsen.

- Förra året fick vi på Skandinaviska Glassystem (SG) en förfrågan om hur man skulle kunna åstadkomma en ny sorts fasad i en unik lyster och utförande. Efter en hel del brainstorming och experimenterande kom vi fram till att glaset måste gjutas och att man behöver en reflekterande yta bakom det bärnstensfärgade glaset för att få fram lystern. Rent tekniskt är detta en utmaning då vi i praktiken bygger en liten isolerglasruta av varje glasblock som sen i sin tur limmas upp på fasaden!

Spegelglas för reflektion Hela projektet är en korsbefruktning av arkitektur, svenskt konst glas och ny byggnadsteknik. Den som är ansvarig för glasblockens kvalitet är glaskonstnären Sofia Bergman. Målerås Glasbruk gjuter nu glasblocken, se youtubeklipp ovan.

När man arbetar med gjutet glas är svårigheten att få ett bra djup och lyster i glaset.

- I detta fall testade vi rostfri plåt som reflektor bakom, men det gav tyvärr inte så bra resultat. Vi testade även att gjuta in silverfolie i glaset! Det blev bra men det gav ändå inte tillräcklig reflektion.

Svaret var att helt enkelt använda ett spegelglas! Detta kan tyckas enkelt, men vi behövde även en applikation som klarade utomhusmiljö och var möjlig att limma på båda sidor för att få en osynlig infästning, beskriver Erik Stening, projektansvarig på SG.

5 700 isolerrutor Lösningen blev att göra varje enskild bit till en liten isolerglasruta! Således monteras en spacer-tape mellan det högreflektiva spegelglaset och det gjutna glasblocket och förseglar sedan runt om med silikon.

- Vi har även fått hjälp av Sika med att hitta silikon som vi i sin tur kan använda för att limma upp blocken mot en sandwichpanel! På detta sätt har vi fått en lösning som både ger vacker lyster och reflektion, samtidigt som det ger ett bra U-värde utan köldbryggor till omgivande byggdelar, berättar Erik och konstaterar att nu börjar det mödosamma arbetet att försegla 5 700 gjutna glasblock och lika många speglar på Skandinaviska Glassystems fabrik i Lysekil! Montaget på plats kommer ske under våren och vi räknar med att hela entreprenaden är färdig till sommaren, säger Erik Stening.

Text: Mikael Ödesjö

Skriv ut sidan