Världens näst hösta byggnad skruvar sig upp över Shanghai

Shanghai Tower i Kina är landets högsta och världens näst högsta byggnad. En skyskrapa med glas i alla fasader från botten till toppen som mäter 632 meter och innehåller 128 våningar. Byggnaden, som färdigställdes 2015, är ritad av arkitektbyråerna Gensler och 2define.

Shanghai Tower har en kurvig och tvistad form som påminner om Turning Torso i Malmö. Många avancerade vindtunneltester ligger bakom formen, som bidrar till att minska vindlasterna med upp till 24 procent vid tyfonoväder.

På de 128 våningsplanen inryms först affärer i botten, för att sedan uppåt övergå till kontorslokaler, hotell, kulturcenter och förstås ett utsiktsdäck allra högst upp.

Varje ”verksamhetszon” är organiserad runt ett antal sky lobbies, utformade som gröna oaser med växter i atrium med dagsljusinsläpp. Här finns också barer, caféer och restauranger.

Shanghai Tower bildar tillsammans med flera andra byggnader, bland annat 421 meter höga pagodformade Jin Mao Tower och 492 meter höga Shanghai World Financial Center ett kluster med moderna arkitektskapelser i glas.

Text: Mikael Ödesjö

Skriv ut sidan