- Hem
- Om oss
- Anlita företag
- Utbildning
- Glasbranschen
- Medlemsservice
- Anmäl och beställ
- Arbetsmiljö
- Arbetsrätt
- Auktoriserat Bilglasmästeri
- Beräkningsprogram
- Entreprenadjuridik
- Försäkringar och pensioner
- Kollektivavtal & förhandl.
- Konsument
- MTK Auktorisation
- Publikationer & broschyrer
- Pr och marknadsföring
- Regler och föreskrifter
- Rådgivning
- Tidlista 2008
- Utbildning på företaget
- Glasdagen 2018
- Fasaddagen 2019
- Kongress 2019
- Avtal 20
Information till gymnasieskolor
Alla elever och lärlingar som påbörjar en utbildning inom glasteknik ska anmälas för registrering hos Glasmästeribranschens Lärlingsnämnd. När de är registrerade får de en egen verktygslåda som branschen bekostar.
Blankett för registrering av elev
Kursinnehåll – specialyrke glastekniker
Glasbranschen har tillsammans med Skolverket konkretiserat vad specialyrkeskurserna innehåller när eleven väljer inriktningen glastekniker. Öppna kursbeskrivningarna...
Undervisnings- och infomaterial till glasteknikerutbildningen
Läromedel
Glasbranschföreningen har tagit fram läromedel som är anpassade till lärlingsutbildningen och utbildning på gymnasiet och Komvux. Följande läromedel kan beställas från vår webbshop:
- Bly- och konstglas, arbetshäfte
- Fordonsglasning, arbetshäfte
- Glasning metallkonstruktioner, arbetshäfte
- Inramningar
- Isolerrutor, arbetshäfte
- Planglas A, arbetshäfte
- Planglas B, arbetshäfte
- Platser, arbetshäfte
Film om att arbeta som glastekniker
En film om att arbeta som glas- och metallmontör
En film om att arbeta som bilglastekniker
Glasövningar
Att genomföra med eleverna på gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram
Övning 1 | Övning 2 | Övning 3 |
Övning 4 | Övning 5 | Övning 6 |
Broschyr: Glasbranschen - en framtidsbransch
Denna information vänder sig till lärare på bygg- och anläggningsprogrammet. Broschyren ger kunskaper om glas och glasbranschen samt stöd och hjälp för läraren att presentera glasteknikerns yrke.
Öppna broschyren
Inspirationsskrift: Glas - möjligheternas material
Detta är en inspirationsskrift om glas som byggmaterial. Glas är materialet som släpper igenom ljus och tillåter utblick, samtidigt som det skyddar mot väder och vind. Numera kallas det också allt oftare möjligheternas material. Detta tack vare en snabb teknisk utveckling som lett till att vi har glas som tillgodoser såväl arkitektur och funktion som miljö och komfort.
Öppna inspirationsskriften
Powerpoint-presentation om glasyrket och glasbranschen
Glasbranschföreningen har tagit fram en powerpoint-presentation som kan användas i undervisning i samband med att eleverna får en introduktion till glasteknikeryrket. Materialet kan användas av läraren själv eller av en representant från ett glasmästeri. Ladda hem powerpoint-presentationen under "Bilagor" längst ned på sidan.
Informationsmaterial för öppethus-dagar på gymnasieskolan
Glasbranschföreningen har tagit fram informationsmaterial kring hur man utbildar sig till glastekniker, glas- och metallmontör eller bilglasmontör som gymnasieskolor med Bygg- och anläggningsprogrammet kan dela ut på öppethus-dagar. Materialet finns att ladda hem här nedan i pdf-format. Du kan även beställa materialet i tryckt form från GBFs kansli. Kontakta Karin Lindskog på 08-453 90 73 eller mejla till karin.lindskog@gbf.se.
- Folder: "Bli glastekniker och arbeta i en framtidsbransch" (info om glasteknikerutbildningen)
Gratis prenumeration på tidningen GLAS
Vi erbjuder också en gratisprenumeration per skola av tidningen GLAS, det enda magasin som kontinuerligt bevakar glasbyggnadsbranschen.
Tidningen kommer ut 4 gånger per år och i nummer 1 - 2018 finns flera artiklar om hur det är att arbeta med glas samt hur och vad man kan utbilda sig till glastekniker. Säkert till nytta för dig/er som lärare.
Om du/ni vill få en gratisprenumeration, mejla namn och postadress till: info@gbf.se.
En ren byggbransch - lärarmaterial
Med filmen "Så får vi en ren byggbransch" och ett lärarmaterial, som Ekobrottsmyndigheten har tagit fram i samarbete med flera branscher, deltar Byggbranschen i samverkan i undervisningen på bygg-, energi- och elprogram, högskola och universitet runt om i landet.
Varför är det så viktigt att jobba vitt? Och vad gör arbetsgivare och fack för att komma till rätta med de problem som finns med fusk och svartarbete? Kontakta oss om du vill ha filmen på fil, info@gbf.se.
Folder om vad det innebär att jobba svart
Utbildningsdag för lärare om glas och glasteknikeryrket
För att ytterligare öka kunskapen om glas hos lärare på bygg- och anläggningsprogrammet bjuder Glasbranschföreningen in till en utbildningsdag om glas och glasteknikeryrket på branchens skla, Glasskolan, i Katrineholm. Datum för nästa utbildningsdag är ännu inte bestämt. Om du vill få ett mejl när anmälan är öppen, skicka en intresseanmälan till karin.lindskog@gbf.se.
Program
- Presentation av glasbranschen
- Materialet glas
- Grundläggande praktiska glasövningar
- Genomgång av framtaget undervisningsmaterial samt diskussion om glasutbildningen och skolornas behov