Glasbranschföreningen sluter avtal, så kallade kollektivavtal, med de fackliga organisationerna om till exempel löner, allmänna anställningsvillkor och avtalsförsäkringar.
Det ger dig bättre företagarvillkor och löneavtal.
I februari 2020 byter vi krav (så kallade yrkanden) med de fackliga organisationerna. Glasbranschföreningen för fram sina krav på förändringar i kollektivavtalen och facken gör detsamma. Därefter träffas parterna och förhandlar och försöker hitta en gemensam överenskommelse om innehållen i kollektivavtalen.
Industriavtalet som sluts mellan industrins parter sätter märket för vilken löneökningstakt Sverige klarar av. Avtalet skulle ha löpet ut 31 mars 2020 men har nu på grund av coronapandemin förlängts till 31 oktober 2020. Här kan du läsa mer om Industriavtalets normerande roll.
Här kan du läsa mer om avtalens giltighetstid och förhandlingsdatum.
Glasbranschföreningen arbetar inför och under en avtalsrörelse med en förhandlingsdelegation. Delegationen består av ett antal medlemsföretag samt föreningens vd och förhandlingschef. Det är förhandlingsdelegationen som framför de krav på förändringar som medlemsföretagen vill se i kollektivavtalen och det är förhandlingsdelegationen som beskriver företagens situation för fackförbunden.
Du som är medlem i Glasbranschföreningen är alltid välkommen att höra av dig till någon i förhandlingsdelegationen för att framföra dina önskemål och förslag till förbättringar av avtalen.
Se vilka som ingår i Glasbranschföreningens förhandlingsdelegation.