Vad gör en glas- och metallingenjör?

En projektledare/glas- och metallingenjör arbetar med att driva projekt och ansvarar för projektets ekonomiska och tekniska mål. Projektledaren planerar arbete, materiel, personalresurser samt underentreprenörer. Han eller hon håller i kontakter med beställare och är företagets representant vid till exempel byggmöten och besiktningar. Om du tycker om att lösa problem är detta jobbet för dig.

Att utbilda sig till glas- och metallingenjör

Nu finns det möjlighet för dig att utbilda dig för att jobba som projektledare inom glas- och metallbranschen. Från och med hösten 2018 finns en Glas- och metallingenjörsutbildning, en yrkeshögskoleutbildning som är anpassad för glasbranschen. En yrkeshögskoleutbildning är eftergymnasial och kombinerar teori med praktik och den genomförs alltid i nära samarbete med arbetslivet och arbetsgivarna är aktiva både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. För att få starta en utbildning måste branschen vara engagerad och det ska finnas behov av den yrkeskategori som utbildas.

Den nya utbildningen är framtagen av branschen tillsammans med Lerums vuxenutbildning. Den är på 60 veckor, varav stora delar genomförs på företag som LIA, lärande i arbetslivet. Efter genomförd utbildning kan du arbeta som glas- och metallingenjör, projektledare för glas- och metallentreprenader samt som arbetsledare inom glas- och metallkonstruktion. Branschen har stort behov av den kompetens studenterna får och de kommer att vara mycket attraktiva på arbetsmarknaden efter examen.

Utbildningen omfattar 15 platser och är beviljad i 5 år från 2018 med start september/ oktober. Studenterna har teoretisk undervisning i Lerum med vissa delar på distans. Praktiska delar genomförs på ett i förväg beslutat eller eget valt företag inom branschen, på valfri ort. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

I utbildningen ingår kurserna

Glas- och metallkonstruktioner 50p
Byggteknik 25p
LIA 1 Verkstad 40p
LIA 2 Kontor 60p
Projektledning och entreprenadjuridik 65p
Yrkesrelaterade IT-verktyg 50p
Examensarbete 10p

Mer information om utbildningen

Läs mer om Glas- och metallingenjörsutbildningen på Lerums vuxenutbildnings webbplats.

Ansökan

Nästa ansökningsomgång öppnar våren 2021 för utbildningsstart hösten 2021.

Frågor

Vid frågor är du välkommen att ringa Susanne Peterson, Lerums vuxenutbildning, på 076-129 55 28.

Har du frågor om vad det innebär att ta emot studenter under praktikperioderna, ber vi dig kontakta Karin Lindskog på Glasbranschföreningen, karin.lindskog@gbf.se, 08-453 90 73.

"Glas är ett fantastiskt material, så jag ville verkligen vara kvar i branschen"

Ali Shire, 26 år, går andra utbildningsomgången till glas- och metallingenjör som startade hösten 2019. Han arbetade som glasmästare i sju år innan han påbörjade glas- och metallingenjörsutbildningen. Läs intervjun med Ali.

"Ett bra alternativ till universitetsstudier och positivt att det ingår mycket praktik"

Alma Wedin Hedskog, 19 år, går andra utbildningsomgången till glas- och metallingenjör som startade hösten 2019 och gör sin praktik på Fasadsystem i Stenkullen. Hon kommer direkt från gymnasiet där hon gick teknisk linje med inriktning design och produktutveckling. Läs intervjun med Alma

"Det är alltid spännande att gå till jobbet och se vilka utmaningar som väntar"

Daniel Lidén, 30 år, arbetar som projektledare på Fasadsystem Stål i Borås och var en av studenterna som gick den första utbildningsomgången till glas- och metallingenjör med start hösten 2018. Läs intervjun med Daniel.

Har ditt företag behov av att rekrytera och önskar ta emot praktikanter?

Vill du ta emot unga, hungriga studenter på praktik? Då gör du helt rätt och har en berikande tid framför dig! Här finner du information om vad du som arbetsgivare bidrar med.

På översta bilden: Lärare och studenter från från YH-utbildningen 2019. Foto: Sören Håkanlind.

Skriv ut sidan