Image
Tre konstinramare studerar en inramning

Var rädd om din konst!

Vet du om att den inramade konst du nyss köpte, eller fick ärva, kan vara inramad på ett felaktigt sätt med material som på sikt skadar verket?

Här får du information om hur du upptäcker en felaktigt utförd inramning och hur du går tillväga för att rätta till problemet innan det är för sent.

Vid inramning av konstverk är det viktigt att endast använda åldersbeständig kartong och att inte lägga glaset direkt mot verket. Före 1980-talet använde svenska konstinramare i allmänhet inte åldersbeständig kartong. Detta gör att du bör vara extra uppmärksam på konst som är inramad före denna tid.

Tecken på en felaktigt utförd inramning

Säkra tecken på en felaktigt utförd inramning är gulnad passepartout med mörk snittyta, bruna fläckar och missfärgningar, antingen på konstverket eller på passepartouten. En passepartout är den kartong som vid de flesta inramningar omger verket och ligger mellan det och glaset.

En konstinramare har kunskap om papper och hur olika material reagerar med olika konsttekniker. De kan även se om själva konstverket är skadat och i sådant fall förmedla kontakt till en konservator. Konstinramare arbetar alltid i nära samarbete med både konservatorer och konstnärer. Läs mer om papperskonservering.

Här nedan ser du exempel på ett fuktskadat grafiskt blad som efter ett besök hos en papperskonservator har återfått sin glans. Nu behöver det bara få en snygg inramning så är det som nytt igen.

Ett skadat (gulnat) konstverk som rengjorts och blivit fint igen
Foto: konservator Peder Werner

Undvik starkt solljus, värme och fukt

Tänk på att många konstverk, särskilt teckningar, akvareller och grafiska blad är känsliga för både solljus, värme och fukt. Undvik därför att hänga tavlor i starkt solljus och i närheten av element. Idag finns det tavelglas som skyddar mot uv-ljus. Detta kan vara ett sätt att skydda sitt verk mot starkt solljus. Prata med din konstinramare.

Fukt och papper är aldrig en bra kombination. Se därför till att du inte förvarar konstverk på ställen som kan drabbas av fukt. När du ska göra rent ett tavelglas är det viktigt att du inte sprutar vatten direkt på glaset, utan använd istället en fuktig trasa.

Se filmen från gesällprovet i konstinramning