Image
Vy över två glasfasader som monteras

Ingen start för YH-utbildningen Glas- och metallingenjör 2023

MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN GER AVSLAG PÅ ANSÖKAN
2023-03-21 09:57

Det tål att upprepas att ett modernt samhälle inte klarar sig utan glas. Materialet finns överallt omkring oss och förser oss med livsviktigt dagsljus, utblick och skydd. Då glas i byggnation också ökat senaste åren finns det behov av utbildning för att säkerställa framtidens kompetensförsörjning inom glasbranschen. Trots den vetskapen meddelar myndigheten för yrkeshögskolan att ansökan om en ny utbildningsstart för YH-utbildningen Glas- och metallingenjör 2023 avslås.

Under hösten 2021 kunde Glasbranschföreningen stolt meddela att YH-utbildningen Glas- och metallingenjör fått högsta betyg i en granskning av myndigheten för yrkeshögskolan. Nu, sisådär ett och ett halvt år senare ger dock samma myndighet besked om att ansökan om en ny uppstart 2023 för utbildningen får avslag. Detta till motiveringen att det saknas konkret efterfrågan på arbetsmarknaden och att innehållet i utbildningen inte är tillräckligt bred.

YH-utbildningar för smala yrken bör prioriteras

På Glasbranschföreningen håller vi inte med utan ser snarare att YH-utbildningar för smala yrken, dit Glas- och metallingenjör räknas, bör prioriteras. Inte minst när YH-utbildningen Glas- och metallingenjör är en fullt fungerande utbildning som fått högsta betyg i en kvalitetsgranskning av myndigheten för yrkeshögskolan. En utbildning som också lett till att flertalet examinerade fått jobb inom glasbranschen efter avslutad utbildning. Dessutom är det en utbildning där nästan 50 procent av de examinerade är kvinnor – som i dagsläget är kraftigt underrepresenterade inom branschen. 

Vad tycker studenterna om utbildningen glas- och metallingenjör? Det kan du bland annat läsa om i intervjun med Alma Hedskog som examinerades från glas- och metallingenjörsutbildningen 2021.

Drygt 60 procent av ansökningarna inom samhällsbyggnad och byggteknik nekas

Glas- och metallingenjörsutbildningen var dock inte den enda utbildningen att nekas – drygt 60 procent av ansökningarna inom samhällsbyggnad och byggteknik gick samma besked till mötes. Ett hårt slag för byggbranschens kompetensförsörjning i stort och något Elin Kebert, Byggföretagens expert på kompetensförsörjning, ser problematiskt på.

blond kvinna i grön tröja och svart kavaj tittar in i kameran
Elin Kebert, Byggföretagens expert på kompetensförsörjning

– Vi vet att vi har många yrkesväxlare i byggbranschen och då är det djupt olyckligt att minska antalet YH-utbildningar, som dessutom är en snabb väg in i arbetslivet, säger Elin Kebert i en intervju med branschtidningen Byggindustrin.

Ny ansökan om uppstart 2024

Beskedet från myndigheten går inte att överklaga. Därför lägger föreningen fokus på att tillsammans med utbildningssamordnaren KYH inkomma med en ny ansökan för uppstart av utbildningen 2024. Under skolministerbesöket på Glasskolan i Katrineholm i mitten av mars var också det här är ett ämne som lyftes från föreningens representanter på plats.

Erik Haara
Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen

– När vi välkomnade skolministern Lotta Edholm till Glasskolan förtydligade vi vikten av att prioritera välfungerade YH-utbildningar inom smala yrken istället för att missgynna dem just för att de är smala. Då utbildning också är en central fråga för glasbranschens framtid, inte minst för att säkerställa och attrahera behovet av ny kompetens i branschen, arbetar vi mot målet som är en ny utbildningsstart för glas- och metallingenjörsutbildningen 2024, säger Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen.